Цените на храните в световен мащаб паднаха за шести месец, което на теория предлага облекчение за потребителите, засегнати от инфлацията.

Нарастващите притеснения за икономически спад намалиха търсенето на селскостопански продукти. Това може да ограничи продажбите на млечни продукти и използването на биогорива. Освен това износът на култури от Украйна се повиши и подкрепи световните доставки на зърно, които бяха застрашени от руската инвазия.

Според данни на ООН цените на храните са се понижи с 1,1% през септември до най-ниското ниво от януари. Разходите за растителни масла, захар, месо и млечни продукти се понижиха още, запазвайки индекса в най-дългия спад от 2015 г. насам, по данни на Организацията по прехрана и земеделие към ООН, цитирани от Bloomberg.

Все пак цените на зърното, ключова категория, се повишиха презминалия месец, след като лошото време намали реколтите в САЩ и Европа. Организацията по прехрана и земеделие към ООН ФАО понижи прогнозата си за производството на зърнени култури този сезон.

Инфлацията при храните се усети много сериозно в световен мащаб тази година, особено след като войната ограничи доставките на жизненоважни стоки през черноморския регион. Въпреки че ситуацията се подобрява през последните месеци след сключването на сделка Украйна да възобнови морските доставки, всичко ще зависи от усилията за разширяване на коридора за износ след средата на ноември. Несигурността около споразумението също подкрепи цените на зърното през септември.

Световните цени на хранителните стоки сега са с около 15% под рекорда, поставен през март, въпреки че последният спад ще отнеме известно време, преди да достигне до магазините за хранителни стоки. Цените на супермаркетите се определят и от други фактори като разходите за енергия, транспорт и труд на компаниите.