Цените на имотите във Великобритания са спаднали с 1,7% през май спрямо април, което е вторият им спад от декември насам, сочат данни на Nationwide Building Society, предаде Zero Hedge. Това е най-големият им спад от Голямата рецесия насам, посочват от изданието.

На годишна основа все пак се наблюдава ръст на цените от 1,8%, но това е забавяне от цели 2 процентни пункта спрямо април. "Това показва, че вероятно цените на имотите ще се сринат до края на годината", пишат от Zero Hedge.

През април броят на отпуснатите ипотеки беше най-ниският в историята, като одобрените потребители са били под 16 хил. души.

В кой голям град у нас пазарът на имоти пострада най-много от кризата?

В кой голям град у нас пазарът на имоти пострада най-много от кризата?

В сделките през май се отбелязва спад от 30% на годишна база

Страната се подготвя за най-тежката си рецесия за последните три века, като както и в други части по света Bank of England понижи основния лихвен процент и започна ударно увеличаване на паричното предлагане. "Въпреки спасителните пакети на банката обаче, производството продължава да се свива през май, а потреблението остава ниско", пишат от изданието. "Продажбените цени по време на затварянето на икономиката се свиха с рекорден темп, а потребителските кредити постигнаха най-големия си спад от 2012 г. досега."

Прогнозата на специалистите по недвижими имоти е, че през следващите месеци мерките на властите вероятно ще предпазят пазара от пълен колапс, но времевият период на действието им не може да е безкраен. Същото важи и за мораториума върху плащанията на съществуващите ипотеки. Други обаче са още по-малко оптимистично настроени.

Как цените на едни от най-скъпите имоти в САЩ паднаха по време на пандемията?

Как цените на едни от най-скъпите имоти в САЩ паднаха по време на пандемията?

Масовите отстъпки показват колко много е била надценена обявата за тези жилища, казва експерт

"Покупките и кредитирането ще преминат през естествен растеж през юни, когато всички "нежизненонеобходими" фирми ще отворят. Но се съмняваме, че домакинствата ще похарчат средствата, с които разполагат, заради високата несигурност на пазара на труда", каза икономистът от Pantheon Macroeconomics Самюъл Томбс.