Цените на петрола в четвъртък се стабилизират след като подскочиха през предходната сесия заради сигнали за забавяне на разпространението на епидемията от новия коронавирус.

Оптимизмът, че намаляването на глобалното търсене на петрол в резултат може да бъде по-малко от очакваното, подкрепи котировките, въпреки факта, че Министерството на енергетиката на САЩ отчете солидно увеличение на запасите от суровината за трета поредна седмица.

Априлските фючърси за сорта Brent на борсата ICE Futures в Лондон днес сутринта се търгуват по $55,69 за барел, което е с $0,10 по-ниско от цената при затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията в сряда фючърсите поскъпнаха с 1,78 долара (3,3%), до 55,79 долара за барел.

Фючърсите за американския еталон WTI с доставка март в електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX) към този момент поскъпват с $0,02 до $ 51,19 за барел. Вчера цената на тези контракти стигна $51,17 за барел, което бе с $1,23 (2,46%) повече в сравнение с предишната сесия.

Последните данни от Китай обаче показват значително увеличение на броя на новите случаи на коронавирусна инфекция: в провинция Хубей, епицентър на епидемията. През последните 24 часа са регистрирани 242 случая на смърт от пневмония, причинена от инфекция, и 14 840 нови заразени.

"Въпреки факта, че виждаме началото на консолидацията на цените на петрола, не трябва да очакваме рязък скок", заяви икономистът от Oversea-Chinese Banking Group Corp. в Сингапур Хауи Ли.

"Загубата от китайско търсене на пазара остава сериозен проблем", цитира експертът агенция Bloomberg.

ОПЕК понижи оценката си за ръст на търсенето на петрол за 2020 г. с 230 хил. барела на ден заради коронавирус, се казва в картела в месечен доклад. Според новите оценки на картела, търсенето на петрол през 2020 г. ще нарасне с 0,99 милиона до 100,73 милиона барела на денонощие.

Министерството на енергетиката на САЩ съобщи в сряда, че стоковите запасите от петрол в страната през изминалата седмица са скочили със 7,46 милиона барела. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозираха средно ръст от 2,3 милиона барела.