Петролните цени са стабилни в четвъртък след скок ден по-рано заради данни за намаляването на американските запаси за трета поредна седмица. През изтеклия месец септември еталонният сорт Brent, подобно на WTI, поевтиня, което беше за първи път от април тази година насам.

Цената на декемврийските фючърси за Brent днес сутринта се вдигна на лондонската борса ICE Futures с 24 цента до 42,54 долара за барел. В сряда тези контракти поскъпнаха с $0,74 (1,8%).

В същото време ноемврийските фючърси за американския WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) също поскъпват с 0,19 долара, до 40,41 долара за барел. В предишната сесия цената им се повиши с 0,93 долара (2,4%).

През септември Brent поевтиня с 9,6% и с 0,5% общо за третото тримесечие, а WTI поевтиня с 5,6% през месеца и се увеличи с 2,4% за тримесечието.

Търговците продължават да наблюдават данните за пандемията от COVID-19 и новите карантинни мерки в редица държави.

"Търсенето на петрол остава стабилно, но значително по-ниско от това през 2019 г., каза Джефри Хейли, главен анализатор на петрол в Oanda Asia Pacific, пред Bloomberg. "Притесненията за падащото търсене в Европа поради нови карантинни мерки оказват негативно влияние върху настроенията на пазара", добави той.

Според американското министерство на енергетиката стоковите запаси от суров петрол в страната за седмицата, приключила на 25 септември, са намалели с 2 милиона барела. Запасите от петрол в базата Кушинг миналата седмица са се увеличили с 1,8 милиона барела.

Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, очакваха средно увеличение от 1,9 милиона барела.

"Данните на Министерството на енергетиката неочаквано показаха намаление на запасите от петрол, но търговците трябва да обърнат внимание на увеличаването на запасите на терминала в Кушинг", където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, каза анализаторът на Tyche Capital Advisors Тарик Захир.

Балансът на рисковете за петролния пазар се накланя надолу, предвид новата вълна на коронавирус, която може да повлияе на търсенето, каза Захир.

"Добавете към това и увеличаването на предлагането, като вземете предвид притока на нови обеми либийски петрол на световния пазар", каза експертът за MarketWatch.