Инфлацията във Великобритания се покачва с най-бърз темп през септември от пет години насам. Най-чувствително е повишението на цените на храната и транспорта, предава Bloomberg.

През деветия месец инфлацията е била 3% спрямо година по-рано, като това е най-голямото увеличение от април 2012 г. През август повишението на потребителските цени бе 2.9%. Ръстът затяга хватката и намалява реалните заплати на британците след гласуването на референдума за излизане от Европейския съюз.

Храните поскъпват, а разходите на Острова се вдигат без сделка за Brexit

Храните поскъпват, а разходите на Острова се вдигат без сделка за Brexit

Домакинствата ще трябва да плащат с до 500 паунда повече

Данните породиха спекулации, че централната банка на Острова може да повиши лихвите. Малко след обявяване на данните паундът загуби част от стойността си.

Докладът на националната статистика сочи, че инфлацията без храните и енергията остава непроменена от предходния месец на нива 2.7%. Повишението на общата инфлация идва от ръст от 0.8% при храните.

Младите хора трупат все повече дългове, за да живеят нормално

Младите хора трупат все повече дългове, за да живеят нормално

Високите наеми и ниските доходи ги принуждават да вземат заеми

При дрехите има ръст от 3.9%, макар той да е по-нисък от отбелязания през септември миналата година - 5.2%.

Слабият паунд оказва при производствената инфлация, която се покачва с 8.4%, но цената на стоките, които напускат заводите, се е повишила със средно 3.3%, което показва, че някои фирми омекотяват удара и компенсират част от разликата.