Летният туристически сезон у нас премина при много агресивна външна среда - войната между Украйна и Русия, това, което се случи с язовир, бедствието, което сполетя българското Черноморие. Всичко това повлия отрицателно на сезона, но въпреки това можем да кажем, че този сезон ще бъде по-добър от миналогодишния. Няма обаче да достигнем нивата от предпандемичната 2019 година. Това заяви проф. Стоян Маринов, декан на факултет "Управление" в Икономическия университет във Варна пред БНР.

"Този по-добър резултат се дължи на добра суперструктура - хотели, както и на добро съотношение качество- цена, в сравнение с конкуренцията. Това привлече доста туристи от Централна Европа, от държави като Полша, Чехия, Словакия. Имаше и румънски туристи, но не толкова, колкото очаквахме. Туристи идваха и от Великобритания и Германия", коментира той.

По Южното Черноморие вероятно сезонът е приключил, заради наводненията там, но на север той ще продължи до средата на октомври.

"По време на кризата загубихме немския пазар. Идват туристи основно от Румъния, Централна Европа и България. Трябва да работим и да си върнем немския пазар, защото той е основен не само за нас, а въобще за морския ваканционен туризъм. Ако една дестинация започне да губи немския пазар, това не говори добре за нея", заяви още Маринов.

Кризата е нанесла големи щети и по отношение на кадрите в туризма, и това се отнася не само за България. "В Германия недостигът на кадри в областта на ресторантьорството и хотелиерството е около 40%".

Ако не са кадрите, които внасяме от чужбина, най-вече от Казахстан и Киргизтан, трудно бихме организирали летен сезон. Те изместиха до голяма степен украинските кадри, които наемахме преди, допълни Маринов.