Инвеститорите нервно очакват изхода от президентската надпревара в Турция на балотажа на 28 май. Предстоящият балотаж доведе до това акциите да се сринат и изтласкаха стойността на турската лира до ново рекордно ниско ниво спрямо щатския долар, съобщава CNN Business. 

Турският бенчмарк индекс BIST-100 потъна с цели 6,4% в предпазарната търговия още след изборите в неделя, на които президентът Реджеп Тайип Ердоган се представи по-добре от социологическите проучвания, отчитайки около 49,5% от гласовете срещу 44,9% на опозицията.

"Победата на опозицията изглежда е по-малко вероятна и това ще разочарова инвеститорите, надяващи се на връщане към традиционната икономическа политика и за по-надежден ангажимент за справяне с проблема с инфлацията в Турция", коментира Лиъм Пийч - старши икономист за развиващите се пазари в Capital Economics .

На фона на близо 50% ръст на инфлацията, Ердоган не успя да спечели изборите за президент на Турция

На фона на близо 50% ръст на инфлацията, Ердоган не успя да спечели изборите за президент на Турция

След неубедителния резултат се очертава се балотаж на 28 май

Резкият спад на фондовия пазар накара борсата в Истанбул да спре търговията за кратко. BIST-100 затвори с 6,1%, докато банковият му подиндекс завърши деня с 9,2% по-ниско, след потвърждение, че изборите ще трябва да се решат на балотаж между Ердоган и основния му опонент Кемал Кълъчдароглу.

Турската лира падна с 0,5% до 19,70 лири спрямо щатския долар, което е рекордно ниско ниво. Стойността на валутата падна с повече от 40% миналата година, тъй като нестандартнитеикономически политики на Ердоган подхранваха огромнинива на инфлация.

Ердоган е начело на правителството на Турция от две десетилетия и може да бъде още пет години на власт. При почти всички преброени гласове нито Ердоган, нито Кълъчдароглу достигнаха прага от 50% от гласовете, необходими за обявяване на победа.

Снимка 616410

Източник: EPA/БГНЕС

Несигурността от предстоящия балотаж кара инвеститорите в турски държавни облигации да се тревожат за способността на страната да ги изплати. Разходите за закупуване на застраховка срещу риска от неизпълнение от страна на правителството - известна като суап за кредитно неизпълнение, скочиха с близо 27% до най-високото си ниво от ноември миналата година, според данни от S&P Global Market Intelligence.

Агенцията за кредитен рейтинг Moody's обяви на 15 май, че победа на опозицията ще "подобри перспективите за връщане към класическите икономически политики, които ако бъдат ефективно приложени ще бъдат положителни за кредитния профил на хората в по-дългосрочен план".

Рискът от нестабилност в икономиката и пазарите на Турция е "значителен", смятат от Moody's

В края на 2021 година, когато глобалната инфлация в страната започна да расте, Реджеп Ердоган нареди на централната банка на Турция да намали лихвените проценти - точно обратното на това, което другите централни банки правеха, за да укротят покачващите се цени. Годишната инфлация на потребителските цени скочи до 85% през октомври 2022 година, преди да се забави до 44% през април, показват данните на Турския статистически институт.

"Победа за президента Ердоган, която сега изглежда като основния сценарий, би била отрицателна за макроикономическата стабилност и финансовите пазари на Турция", добавя Пийч.

Според експерта продължаването на политиката на ниски лихвени проценти, рестриктивните валутни регулации и високата инфлация могат да увеличи заплахата от тежка валутна криза в Турция в бъдеще.

Турция въоръжава дроновете си с крилати ракети

Турция въоръжава дроновете си с крилати ракети

"Чакър" поразява цели, отдалечени на над 150 километра