Съседките ни Румъния и Турция намериха в своите черноморски акватории залежи от природен газ, които вече се разработват. Имали голямо газово находище в българската акватория на Черно море, ето какво знаем?

Дневният добив на природен газ на Турция от Черно море се е увеличил от 2 милиона кубически метра на 4 милиона кубически метра на ден, като се очаква добивът да нарасне допълнително до 7 милиона кубически метра в края на годината, съобщи бизнес всекидневникът Ekonomi.

Турция консумира около 50 милиарда кубични метра природен газ годишно и покрива почти всичко това чрез внос. След като бъде достигнат пълният капацитет на добив, природният газ от запасите в Черно море ще покрива 30 процента от потреблението на южната ни съседка. 

Миналата година потреблението на газ в страната възлизаше на 53,5 милиарда кубически метра, докато вътрешното производство е около 379 милиона кубически метра.

От януари до юли потреблението е намаляло с 8,4 процента до 31,6 милиарда кубически метра спрямо предходната година, а вътрешното производство е скочило с близо 25 процента до 262 милиона кубически метра.

Общите запаси от природен газ, открити в Черно море, са 710 милиарда кубически метра, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган през април тази година.

OMV Petrom нае италианска компания за най-мащабния газов проект в Черно море на стойност €4 милиарда

OMV Petrom нае италианска компания за най-мащабния газов проект в Черно море на стойност €4 милиарда

Румъния ще стане най-големият производител на газ на Черноморието

Румъния също добива газ от Черно море

Още миналата година базираната в Румъния компания Black Sea Oil & Gas (BSOG) съобщи, че добивът на газ от Черно море е започнал и първите количества вече са били доставени в Националната преносна система.

Очаква пиковият добив да възлиза на приблизително 1 милиард кубически метра годишно през следващите три години.

"Беше дълго и предизвикателно пътуване, за да се достигне най-накрая до този важен етап за страната", каза изпълнителният директор на BSOG Марк Биком. По думите му проектът ще осигурява 10% от търсенето на газ в Румъния.

Проектът е първата нова разработка за добив на газ в Румъния от над 30 години. Състои се от пет офшорни производствени сондажи, една безпилотна производствена платформа, разположена на находище Ана, 126-километров газопровод, свързващ платформата Ана с брега и с новата наземна пречиствателна станция за газ (GTP) в община Корбу, окръг Констанца. Преработеният газ се доставя в газомерната станция.

BSOG, собственост на Carlyle International Energy Partners и Европейската банка за възстановяване и развитие, е базирана в Румъния независима енергийна компания, насочена към разработване на газови ресурси в морето. Компанията управлява концесията от името на своите партньори Petro Ventures Resources и Gas Plus Dacia.

Има (ли) голямо газово находище в българската акватория на Черно море: Какво знаем

Има (ли) голямо газово находище в българската акватория на Черно море: Какво знаем

Според депутата Делян Добрев OMV и TotalEnergies очакват да вадят 13 млрд. кубика синьо гориво от блок "Хан Аспарух" на година

Добив на газ в българската акватория

Стъпка към енергийна независимост и невиждан от 15 години икономически растеж или политическо заиграване с проект, който повече от десетилетие не съумява да разгърне своя потенциал? Все още не е ясно какво имаме пред себе си, след като депутатът и бивш енергиен министър в първия кабинет на ГЕРБ Делян Добрев обяви наскоро, че OMV и TotalEnergies очакват огромни газови добиви от българската акватория на Черно море.

Търсенето на синьо горива в блок "Хан Аспарух" не е от вчера. През 2012 г. именно Добрев подписа с австрийската OMV, френската Total и испанската Repsol договор за проучване. През 2016 г. Total съобщиха за открит нефт, но така и не бяха потвърдени количества, които да оправдаят инвестирането в находището. През 2020 г. Repsol се отказаха от търсенето в българските води на Черно море.

В другите два български блока - "Хан Кубрат" и "Терес", вече няма търсене на нефт и газ, след като Shell не намери в първия и се отказа, а за втория така и не се намериха желаещи.

На 8 юли 2023 г. Делян Добрев сподели в социалните мрежи слайд от презентация, която представители на TotalEnergies и OMV са направили пред депутатите от енергийната комисия. В нея се вижда, че според компанията сондаците "Винех" и "Крум" имат общ потенциал от 13 млрд. куб. метра годишно за над 10-годишен период при експлоатация от 2030 г. и 7 млрд. куб. метра годишно за още 6 години до средата на века.

Румъния вече изгражда газопровод с дължина 300 км, който ще пренася природния газ, открит в Черно море

Румъния вече изгражда газопровод с дължина 300 км, който ще пренася природния газ, открит в Черно море

Той ще струва около 500 млн. евро

В презентацията ясно се посочва, че през 2025 г. оценъчен сондаж трябва да потвърди този потенциал.

В публикацията си Делян Добрев прави някои изчисления на база предварителния потенциал на находището. Според него добивът би бил 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната, а стойността му - близо 9 млрд. лева с ефект върху икономиката от ръст на БВП с 5%, което по думите му не се е случвало от 15 години.

Само концесионната такса според сметките на бившия министър би била 2,7 млрд. лева на година.