Докато се опитва да победи Русия на фронта по суша, въздух и вода, Украйна търси и пътя към енергийната независимост. А този път минава под земята - Киев ще се опита да увеличи значително собствените си газови добиви и за целта вече се обсъждат съвместни проекти с някои от най-големите американски компании, пише FT.

Контекст: Украйна има значителни собствени газови находища, но нуждите на индустрията и масово отопляващите се на синьо гориво домакинства не могат да се покрият от добивите.

8 последствия след година на война в Украйна

8 последствия след година на война в Украйна

Кой ще спечели войната?

Затова и дълги години страната трябваше да разчита на доставки от "Газпром" и след избухването на конфликта в Донбас преди близо десетилетие се наложи да се търсят алтернативни варианти за внос с помощта на ЕС. След избухването на пълномащабната война с Русия през 2022 г. не е лесно да се намерят инвеститори в сектора - особено след смяната на тактиката на Москва и началото на масираните удари по обекти, свързани с енергетиката.

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" вече нагнетява газ в хранилищата си за следващата зима.

Тези браншове спечелиха най-много от войната в Украйна

Тези браншове спечелиха най-много от войната в Украйна

Агресията на Русия срещу Украйна и санкциите срещу Москва нанесоха тежък удар по световната икономика, но има цели браншове, които сериозно печелят от войната

Детайли: Олексий Чернишов от ръководството на "Нафтогаз" коментира пред FT, че през последните дни е провел срещи с Exxon Mobil и Halliburton.

Именно с последните разговорите са в най-напреднала газа, като амбицията на украинците е с помощта на компанията да увеличат производството си на природен газ до 13,5 млрд. кубични метра газ - 1 млрд. повече в сравнение с 2022 г. По информация на FT преговорите с другите две компании са по-далеч от конкретен резултат.

Русия започна да търгува с металите на Украйна, ето кой е сочен за купувач

Русия започна да търгува с металите на Украйна, ето кой е сочен за купувач

Какви рискове крие бизнесът с анексираните региони?

"Разбираме, че е трудно са частните фирми да влязат по време на войната", призна Чернишов, но обясни, че се работи по механизми за застраховането на инвестициите.

Плановете му са през 2023 г. добивът да достигне 19 млрд. кубични метра газ - 5% повече спрямо 2022 г.