След като през миналата година туризмът в Турция претърпя безпрецедентен удар, при който приходите в отрасъла достигнаха 12,5 млрд. долара, очакванията за този сезон са той да се удвои на годишна база до между 20 и 25 млрд. долара. Това са прогнозите на Асоциацията на турските туристически агенции, цитирани от нейния председател Фируз Баглъкая, цитиран от Hurriyet.

Ако това се сбъдне, на практика туризмът в южната ни съседка ще се равнява на почти половината брутен вътрешен продукт на България в предкризисната 2019 г. Тогава той възлизаше на 68,56 млрд. долара.

Причината за позитивните прогнози в Турция е растящата вълна от туристи, които вече идват от Русия и Украйна. Освен от тях, агенциите очакват сериозно търсене от Германия, Украйна, Полша, Великобритания и Нидерландия и удвояване на туристите до 34 млн. души. Съдейки по броя на резервациите, след средата на април и през май техният брой ще продължи да расте.

Въпреки обаче този растеж, 2021 г. все пак ще е много далеч зад рекордната 2019 г. Тогава страната беше посетена от 45 млн. чужденци, а 7 млн. турци пътуваха извън границите ѝ. Така постъпленията в туризма тогава достигнаха 35 млрд. долара.

От средата на миналата година в южната ни съседка в сила е Safe Tourism Certification Program, според която огромен брой обекти - от хотели и ресторанти до музеи и туристически агенции преминават през редовни инспекции. Не е ясно с какво това подобрява реално условията за летуващите, но вероятно е стъпка, която ги гара да се чувстват по-комфортно в Турция.