Малкият западносибирски град Ханти-Мансийск, с население 100 000 души, е неофициалната петролна столица на Русия. Градът е заобиколен от едни от най-обширните петролни находища в света, които оформят не само геологията на региона, но и неговата икономика.

Най-голямото петролно находище в Русия се намира именно там. То е открито през 60-те години на миналия век на изток от града и бързо се превръща в източник на значителното богатство на района. Ханти-Мансийск се намира в Тюменска област, която се смята на второ място в по Русия по благосъстояние и социално-икономическо развитие, след Москва.

Освен, че е важен източник на финанси, в тази част на Русия, петролът е и източник на гордост. Местният музей по геология, нефт и газ е основна архитектурна забележителност на града. На летището в града има снимки на работници и инженери от сектора от различни десетилетия през 20-ти век, разказва CNN.

80% от икономиката на Ханти-Мансийск се крепи на нефтът и газът. Като цяло в Русия петролът и газът осигуряват 39% от приходите на федералния бюджет и съставляват 60% от руския износ през 2019 г.

Въпреки дълбоките корени на петрола и газа в руската икономика, страната е прави някои стъпки, за преход към възобновяема енергия. В края на септември правителството създава междуведомствени работни групи за подготовка на икономиката за глобалния енергиен преход. Тези групи ще прогнозират рисковете и възможностите за Русия, като техните изводи ще бъдат включени в план за действие, който трябва да бъде създаден до края на 2021 г.

"Трябва да се подготвим за поетапно намаляване на използването на традиционни горива - нефт, газ, въглища", заяви руският премиер Михаил Мишустин в края на септември

Бавен преход

Междувременно много експерти предупреждават, че целта на Русия за намаляване на емисиите за 2030 г. е твърде малка. Целта предвижда "намаляване" на емисиите с 25-30% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г., но сегашните нива на емисии в Русия вече са с около 30% под нивата от 1990 г.

Според международната изследователска група Climate Action Tracker политиките и действията на Русия са "крайно недостатъчни" за въглеродно неутрален свят.

Засега властите на страната и бизнеса гледат оптимистично на перспективите на петролния и газовия сектор в краткосрочен план. "През следващите 20- 30 години индустриите, свързани с петрола и газа, ще останат един от стълбовете на руската икономика", коментира Алексей Мирошниченко, който е зам.-председател на руската държавна банка за развитие.

Въпреки това традиционните индустрии ще трябва да претърпят трансформация, за да изпълнят целите на Парижкото споразумение, признава Мирошниченко. Заедно с Министерството на икономическото развитие, руската държавна банка за развитие създаде първата руска система за зелено финансиране през септември, за определяне на това кои проекти са устойчиви.

Много експерти поставят под въпрос колко дълго руската индустрия за изкопаеми горива ще остане жизнеспособна перспектива. "Мнозина възлагат надеждите си на газа като преходно гориво, но той ще "издържи" 10 - 15 години", казва руският инвеститор Евгений Кузнецов, който е и главен изпълнителен директор на Orbita Capital Partners.

До 2050 г. руската икономика вече няма да може да разчита на износа на петрол и газ и ще трябва да намери нови източници на доходи, казва Владимир Чупров от Greenpeace в Русия. "Това би било особено трудно за регионалните икономики", смята той.

Въпросът е какво може да бъде в основата на новата по-чиста икономика на Русия?

По думите на професорът по научни изследвания в Института Фритьоф Нансен в Норвегия Анна Корпу това е въпрос за милиарди долари . Тя проучва руската политика за климата повече от 10 години. Според нея има няколко "претендента", които биха могли да заемат мястото на изкопаемите горива в чистата руска икономика. Един от вариантите биха били нови източници на енергия за износ, като възобновяеми източници, водород или ядрена и енергия.

Екоактивисти в Русия обаче са по-скептични относно плановете за развитието на ядрената енергия. Те подчертават, че тя е скъпа и че и отпадъците се съхраняват и не се третират допълнително.

Всеки има своя гледна точка. По думите на говорителя на Росатом ядрената енергия е "необходима за постигане на въглеродно неутрални цели".

Според други елсерти има много възможности, освен ядрени, за декарбонизиране на руската икономика. Така например Русия може да стане конкурентоспособна в производството на други нисковъглеродни технологии, като оборудване за интелигентни енергийни мрежи и нови отоплителни системи.

Друг вариант, спред експерти, е разширяването на устойчивото горско стопанство и продуктите на основата на дървесина.В Русия се намират повече от една пета от горите в света (приблизително 7,6 милиона квадратни км.), а тайгата (иглолистни гори) е най-големия горист регион на Земята, разположен на приблизително 12 милиона квадратни километра и е по-голям от Амазонка.

Разбира се Русия е износител на дървесина и производни продукти, въпреки че има критики, че тези продукти не се доставят по устойчив начин. И все пак опаковките на основата на дървесина могат да се превърнат във важен нов сектор за руската икономика.

Ако има поне едно сигурно нещо нещо, това е, че ако Русия иска да се адаптира към глобалните тенденции в чистата енергия, новите индустрии ще трябва да заемат централно място в нейната икономика.