Възстановяването на работните места в Америка вероятно ще се забави допълнително през август, тъй като секторът на услугите продължава да страда, пише CNN.

Икономисти, анкетирани от Refintiv, прогнозират, че американската икономика е добавила 1,4 милиона работни места през август спрямо 1,8 милиона работни места през юли и 4,8 милиона през юни.

За двадесетата поредна седмица молбите за обезщения за безработни в САЩ надхвърлят 1 милион

За двадесетата поредна седмица молбите за обезщения за безработни в САЩ надхвърлят 1 милион

Още 1,186 милиона американци останаха без работа в рамките на седмица

Очаква се равнището на безработица да спадне до 9,8% за август, което би било първият месец от март насам, който е под 10%. Това също би било под най-големия процент на безработица, достигнат по време на Голямата рецесия.

Всяко връщане на работа е малка победа относно възстановяването от безпрецедентната криза в сектора, която пандемията предизвика. Въпреки това, Америка все още е назад с близо 11,5 милиона загубени работни места от февруари досега, дори с над 1 милион върнати работни места през миналия месец.

Това означава, че милиони семейства се нуждаят от финансови помощи, за да свържат двата края, на фона на споровете на Конгреса за следващия пакет стимули.

Миналата седмица президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да създаде 10 милиона нови работни места за 10 месеца. Ако прогнозите са верни, остават още 8,6 милиона - и дори тогава американската икономика няма да си върне всички загубени работни места от февруари.

Обещанието на Тръмп може да се окаже трудно постижимо. Възстановяването губи темпове, милиони хора все още работят от вкъщи, а търговията на дребно, ресторантите и други сектори на услугите продължават да се борят с последствията от кризата.

В търговията на дребно се добавят 249 000 работни места, докато професионалните и бизнес услугите нарастват със 197 000. В сектора на хотелиерството и ресторантьорството, най-силно засегнатият по време на пандемията, новосъздадените работни места са само 174 000, най-много в барове и ресторанти.

Броят на безработните в най-голямата икономика отново надхвърли 1 млн. за седмица

Броят на безработните в най-голямата икономика отново надхвърли 1 млн. за седмица

Повече от очакваното

"Продължава нестабилността на търсенето в сектори като свободното време и хотелиерството, които представляват по-висок дял от заетите. Това означава, че възстановяването на пазара на труда вероятно ще остане относително нестабилно", каза Андрю Хънтър, старши икономист от САЩ в Capital Economics.

Милиони работни места в сектора на услугите, много от които изискват работа лице в лице бяха затрити заради, блокиране. Както се очакваше, секторът започна да се възстановява рязко през последните месеци, но все още е далеч от нормалното. Икономистите се притесняват, че студеното зимно време може да принуди ново съкращаване на работни места и че продължителната ангажираност за работа от разстояние ще навреди на местния бизнес.

Традиционно в индустрията за отдих и хотелиерство работят повече жени, отколкото мъже, както и повече работници от малцинствени групи и ако секторът изостава, това прави възстановяването на работните места още по-неравномерно.