Великобритания и Япония ще започнат преговори за постигането на споразумение за търговска сделка след Brexit, пише BBC.

Преговорите идват, след като Лондон и Токио работят за замяна на споразумението, което Великобритания понастоящем има с Япония чрез Европейския съюз.

Без нова сделка до 1 януари 2021 година двете страни ще трябва да започнат да спазват условията за търговия на Световната търговска организация. А това би означавало тарифи и пречки пред търговията на Великобритания и неговия четвърти по големина търговски партньор извън ЕС.

След десетилетия на споделена търговската политика с Европейския съюз, Великобритания сега започва преговори за свободна търговия с много страни по света.

В рамките на миналия месец Обединеното кралство започна официални разговори със САЩ, като паралелно се надява да постигне търговско споразумение с ЕС до края на тази година. Дискусиите с Брюксел обаче се оказаха особено трудни, като засега няма яснота дори за основната структура на това, което ще бъде договорено.

Преговорите с Япония първоначално ще се провеждат чрез видеовръзка и ще бъдат между британския министър на търговията Лиз Трус и японския министър на външните работи Тошимицу Мотеги.

По думите на Трус Великобритания сега се надява да надгради съществуващия пакт между Токио и Брюксел. "Ние целим да постигнем всеобхватно споразумение за свободна търговия, което да надхвърли споразумението, договорено по-рано с ЕС, като постави амбициозни стандарти в области като дигиталната търговия и услугите", посочи тя.

Тази сделка ще предостави повече възможности за бизнеса и физическите лица, както и ще помогне да се засилят икономиките след безпрецедентните предизвикателства, породени от новия коронавирус, добави тя.

Според данни на британското правителство търговията между двете страни миналата година е възлизала на 31,4 милиарда паунда, като 9 500 базирани в Обединеното кралство фирми са изнасяли стоки за Япония.