Великобритания обяви, че ще забави поне до средата на следващата година въвеждането на пълните митнически проверки на стоките, идващи от ЕС, предават медиите от Острова. По този начин Обединеното кралство ще даде на предприятията повече време да се адаптират към новите процеси. Едни от основните причини за отлагането обаче са продължаващата криза, свързана с веригите за доставки и продължаващата пандемия.

"Искаме компаниите да се съсредоточат върху възстановяването си от ударите на пандемията, вместо да се налага да се справят с новите изисквания на границата, поради което сме определили нов прагматичен график за въвеждане на пълен граничен контрол", заяви министърът на кабинета лорд Дейвид Фрост, цитиран от Euronews.

650 милиарда лири и 425 000 работни места годишно: икономическият план на Великобритания

650 милиарда лири и 425 000 работни места годишно: икономическият план на Великобритания

Рекордните разходи ще бъдат насочени към инфраструктурата на Обединеното кралство през следващото десетилетие

По последните правителствени данни на Великобритания пандемията е засегнала веригите на доставки в страната и в цяла Европа. Специално за Обединеното кралство, най-засегнат е агро-хранителния сектор.

Представителите на Британските търговски камари нарекоха последните забавяния "умерени", предвид текущите проблеми с осигуряването на готовност на търговците, необходимостта от изграждане на повече пунктове за граничен контрол и кризата, свързана с недостиг на обучени работници.

Проблемите на Великобритания, свързани с Brexit и с Covid-19 сякаш нямат карй. Тази седмица стана ясно, че страната има нов икономически план за излизане от кризата през следващото десетилетие. За целта Обединеното кралство ще вложи рекордните 650 милиарда лири за развитие и подобрение на инфраструктурата. Според плана това ще доведе и до отварянето на 425 000 нови работни места на година.

Пълният план на страната до 2030-а година определя визия за поставянето на дигиталните технологии и иновациите в центъра на инвестициите в инфраструктурата и доставката - най-ключовите отрасли за държавата. Около 170 от договорите за обществени поръчки на стойност между £15,4 милиарда и £22,4 милиарда, включват именно развитието на технологиите.