От бедняшкия квартал на хълма, който гледа към разлагащата се столица, Луис Мартинес признава, че някога печелившите въоръжени обири и отвличания срещу откуп вече не му носят много пари, разказва в своя кореспондеция The Wall Street Journal.

Патроните са твърде скъпи, както и частите за автомобила му за бягство. Все по-малко хора носят американски долари, а местният боливар не струва нищо. Просто в страната няма пари за крадене.

"Да си "маландро" днес вече не е същото", казва 26-годишният Мартинес, използвайки местния жаргон за гангстер. Отпивайки от евтин ром под уличната лампа със своя партньор, той вади своя Glock и показва, че са му останали само пет патрона. "Трябва да ги пазя". Един патрон струва $1 - в страна, в която средният месечен доход е $10.

Разказът на Мартинес хвърля светлина върху необичайна последица от кризата във Венецуела: престъпленията в една от най-опасните страни в света спада рязко.

Дългът на Венецуела експлодира до $156 милиарда

Дългът на Венецуела експлодира до $156 милиарда

Каракас продължава да трупа заеми

Криминолози казват, че престъпниците преосмислят занаята си заради икономическата криза, която изтри половината брутен вътрешен продукт от 2013 година насам - както и заради убийствата на заподозрени от полицаи.

Венецуела отдавна не предоставя данни за престъпността, като твърди, че политическите ѝ опоненти ще ги използват, за да ги злепоставят. Множество жертви дори не се обръщат към полицията, защото не ѝ вярват. А и не всички престъплния намаляват: кризата с тока от миналата седмица подхрани нова вълна обири и хаос в страната.

Но все пак неправителствени организации, които следят престъпността, отчитат спад. След като всяка година от 2004 г. насам убийствата растат, през последните две години те намаляват с 19%. Броят на отвличанията падат с една трета през същия период.

Експерти отдават промяната на няколко фактора.

Контрабандата на храни и бензин от разорена Венецуела върви с пълна сила

Контрабандата на храни и бензин от разорена Венецуела върви с пълна сила

От нелегалния износ на гориво в Колумбия се печели повече, отколкото от трафика на кокаин

3,4 милиона венецуелци избягаха от страната, което означава, че има по-малко потенциални жертви. Някои от самите престъпници също са напуснали страната. През август петима членове на венецуелския ъндърграунд бяха осъдени в Перу. В Колумбия и Бразилия растат съобщенията за престъпления, извършени от венецуелци.

А от друга страна престъпленията вече не си струват. По думите на Хавиер Гориньо, директор по сигурността в по-елитния El Hatillo, от началото на 2018 г. има само две отвличания, като при последното откупът е бил $400 - далеч от десетките хиляди долари, които престъпниците са искали преди години.

Не всички престъпления намаляват. Броят на автомобилните кражби и влизания с взлом в жилища в района Sucre в Каракас растат двойно през 2018 г. Но докато преди те са влизали в домовете, търсейки луксозни стоки, сега се увеличават случаите, в които и хладилниците са били изпразнени.

Инфлация от 30,9% до 1 300 000%: Икономиката на Венецуела преди 10 години и днес

Инфлация от 30,9% до 1 300 000%: Икономиката на Венецуела преди 10 години и днес

Как се промени тя