Вносители на месо в Китай се опасяват от закъснения на доставките и удар върху търсенето, след като едно от основните пристанища на страната започна да изисква тестове за коронавирус за всички контейнери за месо и морски дарове, за да се предотврати заразяване, предава Reuters.

Едно от основното пристанища за Пекин, Tиендзин, който се намира на северното крайбрежие, започна проверки на партиди от всеки пристигащ контейнер от началото на седмицата, по информация на вносителите.

От Шанхай заявиха, че митниците ще засилят инспекциите на вносно месо, морски дарове и пресни плодове и зеленчуци, но не се уточнява дали ще се провеждат и коронавирусни тестове.

Китай е топ вносител на месо в света, а в много държави износители на месо, включително САЩ и Бразилия има още хиляди случаи на COVID-19.

Властите обикновено имат политика да провеждат тестове за безопасност на храните върху произволна извадка от около 10% от замразените месни пратки, заяви Грейс Гао, мениджър вносителя на месо Goldrich International. "Сега всеки контейнер в Тиендзин се отваря и се взимат проби за тестове за коронавирус', каза тя.

"Всяка партида говеждо месо трябва да бъде тествана за вируса", казва мениджърът на Haiyunda Trading. Месото, което е в хладилно съхранение, пристигнало след 1 март, също трябва да бъде запечатано и тествано, преди да може да напусне пристанището, заяви той.

Китай ще разчита основно на внос, за да отговори на потреблението на свинско

Най-големият потребител на свинско в света ще разчита основно на внос през следващите години

ЕС е един от вносителите

Според Гао тестовете ще доведат до натрупване на запаси, особено като се има предвид големия обем свинско месо, пристигнал в Китай през последните седмици.

Американската федерация за износ на месо заяви, че досега е наблюдавано минимално прекъсване на доставките в САЩ. Американската администрация по храните и лекарствата е наясно, че Китай ще започне да тества морски дарове и месо, заяви говорителят Питър Касел. Но според него регулаторът не знае за случаи на COVID-19, свързани с тези храни, нито за предаване на зараза от храни или опаковки. "Не са известни никакви доказателства, които да сочат, че храната, произведена в Съединените щати или внесена от страни, засегнати от COVID-19, може да предаде този респираторен вирус", каза той.

Вносителите се опасяват, че други пристанища могат да последват Тиендзин, а Гао заяви, че всеки положителен тест ще окаже негативно влияние върху търсенето.

"Ако резултатите от тестовете за продукти от определени страни или фабрики се окажат проблематични, вносът от тези места може да бъде спрян", заяви още мениджърът на Haiyunda Trading.