Кървавата война на Русия срещу Украйна принуди Европа да ускори отказа си от петрол и газ от страната агресор в полза на неутрална по отношение на климата енергия. УНИАН се опита да разбере как Украйна, която има огромен потенциал в областта на възобновяемата енергия, ще създаде водородни клъстери и ще се научи да съхранява водород в солни мини.

Преди две години Европа обяви плановете си до 2050 г. да направи континента си климатично неутрален благодарение на редица глобални енергийни програми. Войната на Русия срещу Украйна даде сериозен тласък на този процес.

Наблюдавайки зверствата на руските войски на украинска земя, европейците най-накрая разбраха, че бомбите и ракетите, които летят по мирни градове и села, са купени със стотици милиарди евро от продажбата на руски нефт и газ в Европа.

Три европейски оператора на преносни системи ускоряват работата на пазара на чист водород

Три европейски оператора на преносни системи ускоряват работата на пазара на чист водород

Инвестират в "Инфраструктурния фонд за чист водород"

Енергийните ресурси, които "страната - бензиноколонка" използва като оръжие, са станали токсични и нежелани за света. През следващите няколко години Европа възнамерява да ускори създаването на нова глобална икономическа структура, която ще се основава на възобновяеми енергийни източници, включително водородна енергия.

За съжаление водородът почти никога не се среща в чист вид на планетата Земя, затова трябва да се извлича от други съединения чрез сложни химични реакции. Най-обещаващото направление за получаване на водород е чрез електролиза на едно от най-разпространените вещества на нашата планета - водата, която се разпада на водород и кислород под въздействието на електрически ток.

На сегашния етап на технологично развитие на човечеството този процес е много енергоемък. Нуждаем се от големи съоръжения, които да произвеждат екологично чиста електроенергия, т.е. от възобновяеми източници - слънце, вятър и биомаса. Може да се използва и електроенергията, произведена от атомни електроцентрали.

„Зеленият” водород - обещаващо  бъдеще

„Зеленият” водород - обещаващо бъдеще

Възoбнoвяeмa eнepгия пoлyчaвaнa oт eлeĸтpoлизaтa нa вoдaтa...

Европейската комисия счита Украйна за приоритетен партньор в развитието на водородната енергия, като отчита природните ресурси на Украйна, производствения ѝ капацитет, обширната национална тръбопроводна мрежа, свързана с европейската мрежа, и инфраструктурата за съхранение. Украйна има и силна ядрена енергетика.

Войната е направила своите корекции

Олексий Рябчин, съветник на председателя на управителния съвет на "Нафтогаз Украйна" по въпросите на развитието на нисковъглеродния бизнес и зелената политика на ЕС, смята, че настоящата световна цена на газа, която е много висока, стимулира развитието на водородни проекти в света.

"Те стават още по-рентабилни и без държавна подкрепа. Това дава тласък на развитието на водорода не само като експортно ориентирана индустрия, но и като основна суровина в страната", каза Рябчин.

"Ако вземем например химическото производство в Украйна, според различни оценки, ако заменим консумирания газ с водород, това са 6-7 милиарда кубически метра газ, което прави водорода привлекателен", добави той.

Голямо предимство на активното развитие на водородната енергетика е и възможността да получим финансова подкрепа от западните партньори за следвоенното възстановяване на страната ни, коментира УНИАН.

Учени изобретиха слънчев панел, произвеждащ едновременно електричество и водород

Учени изобретиха слънчев панел, произвеждащ едновременно електричество и водород

Изследванията в областта на материалите и технологиите за производство на слънчеви панели показват, че те действително имат голям потенциал.

"Нафтогаз" е оставил настрана амбицията си да стане най-големият производител на водород в Украйна, въпреки войната. В Украйна има огромни перспективи за такива проекти. Но има и някои трудни моменти", признава Рябчин.

От друга страна, войната доведе до много допълнителни проблеми и провали някои от плановете за развитие на този бизнес.

Изчисляването на разходите за производство на водород в условията на несигурност, дължаща се на войната, е една от най-големите пречки. Преди това на световния пазар на водород Украйна се конкурираше за проекти с Чили, Арабските емирства и Австралия. Защото тези страни имат най-ниски производствени разходи, което е привлекателно дори ако се вземе предвид транспортирането на ресурса на големи разстояния.

"Според нашите изчисления до 2030 г. украинската газопреносна система може да бъде преоборудвана със смесица от газ и водород. Тогава ще се изравним с тези страни по отношение на разходите. Но засега процесът се забавя", казва Рябчин.

Австралия се хвали, че първа ще изнася течен водород

Австралия се хвали, че първа ще изнася течен водород

Пилотният проект ще превърне страната в световен лидер, убеден е премиерът Скот Морисън

Освен това временната окупация на териториите, на които се планираше изграждането на водородни клъстери, тъй като именно източната и южната част на Украйна бяха водещи за разполагането на слънчеви панели и вятърни турбини, също значително възпрепятства процеса.

Възможности за транспорт

Експертите твърдят, че транспортирането и съхранението на водорода е най-сложната част от веригата за производство и потребление на водород.

Сега украинските енергийни компании са изправени пред голям въпрос: да модернизират съществуващата газопреносна инфраструктура за тези цели, която много скоро може да не бъде търсена поради прекратяването на транзита на руски газ, или да изградят нови мощности.

Николай Каденски, ръководител на отдел "Мрежи" в украинския оператор ГТС, заяви, че компанията е на етап проучване на възможността за отделно транспортиране на смес от газ и водород и чист водород.

"В света няма много такива, но вече има няколко примера. Например в Германия газопреносната система е пригодена за пренос на газова смес с 10 % водород, а в Нидерландия е организирано транспортирането на чист водород по тръбопровод, който принадлежи към контролните контури на оператора на ГТС", обясни той.

Каденски смята, че подходите към използването на водорода трябва да се формулират в клъстери, където потребителят и производителят са близо един до друг. Такива клъстери ще бъдат пилотни проекти за разширяване и развитие на водородната енергия в Украйна.

"В условията на несигурност има не само рискове, но и възможности да се отървем от зависимостта от руския газ. Знаем, че сега приоритет в Европа е работата по декарбонизацията. Трябва да гледаме на това не само като на далечна декарбонизация, но и като на шанс да намалим зависимостта от агресивния газ", каза енергийният експерт.

Солни мини за съхранение на водород

Роман Малютин, ръководител на техническия отдел на "Укртрансгаз", оператор на газохранилища, смята, че украинските подземни газохранилища могат да изиграят много важна роля през първата фаза на проектите за водород.

"Украйна е третата по големина страна в света по отношение на капацитета за съхранение на газ - над 30 милиарда кубични метра. "Укртрансгаз" също обмисля изграждането на нови съоръжения за съхранение", каза той.

Украинските експерти разглеждат възможността за съхранение на водород, освен в газови хранилища, също и в солни мини. Украйна има потенциал в тази посока.

Русия амбицирана да стане световен лидер в износа на водород до 2035 г.

Русия амбицирана да стане световен лидер в износа на водород до 2035 г.

Плановете са страната да стане въглеродно неутрална до 2060 г.

"Европейският опит показва, че водородът може да се съхранява в солни мини. В момента в Украйна няма оборудвани складови помещения в солниците. Но ние разполагаме с големи залежи на сол, така че има перспектива за изграждане на такива съоръжения за съхранение на сол в някои региони на страната ни", каза експертът.

Вече има и доказани европейски проекти, при които смес от водород и газ е била успешно и безопасно поставена в изтощени газови находища. "Укртрансгаз" също планира да използва тази възможност.

Очевидно е, че водородната енергетика, която тепърва се развива в световен мащаб, ще изисква значителни средства.

Руските окупатори са унищожили част от енергийните и производствените мощности в някои региони на страната ни, но западните партньори са готови да помогнат финансово на Украйна да възстанови активите си на ново технологично ниво. Това означава, че има голяма вероятност енергийният баланс на страната да се промени из основи след войната.

В рамките на пет до десет години големите промишлени предприятия в страната, които са най-големите потребители на газ в страната, имат възможност да заменят синьото гориво с водород, като по този начин намалят разходите си и направят производството си екологосъобразно в дългосрочен план.

Украйна със сигурност ще си върне всички територии в южната и източната част на страната, както и ще възстанови всичко, което е било разрушено от варварите. При атрактивна инвестиционна политика не след дълго Украйна ще може да види как ветровитите степи на Донецк и горещото слънце на Крим произвеждат достатъчно енергия за производство на водород, който може да се продава изгодно на европейския пазар.