Продажбите на дребно в Обединеното кралство се повишиха през септември, показват данни, публикувани във вторник, но подробностите очертаха множество предизвикателства, пред които е изправено обществото през зимните месеци.

Основното увеличение от 2% на годишна база до голяма степен се дължи на по-високите цени, като обемът на продажбите намалява, според търговската асоциация British Retail Consortium.

Данните сочат, че потребителите избягват големи покупки като компютри, телевизори и мебели, вместо това увеличават продажбите на артикули като одеяла, топли дрехи и енергийно ефективни домакински уреди, като фритюрници.

"Тъй като доверието на потребителите продължава да пада, хората пазаруват предпазливо", каза Хелън Дикинсън, главен изпълнителен директор на BRC. "Очертава се трудна зима както за търговците на дребно, така и за потребителите."

Швейцария призова гражданите си да се запасят със свещи и дърва за огрев

Тази европейска държава призова гражданите си да се запасят със свещи и дърва за огрев

Възможно е прекъсване на електрозахранването в някои райони през предстоящата зима

Енергийна криза

С рязкото покачване на цените на едро на газ и електричество в Европа правителството на Обединеното кралство в началото на септември обяви таван на сметките за енергия на потребителите и субсидия от £400 ($442) за всяко домакинство за шест месеца, с повече за уязвимите групи.

Въпреки това средното домакинство все още очаква годишна сметка от £2500 за следващите две години спрямо £1400 през октомври 2021 г.

Миналата седмица министър-председателят Лиз Тръс каза, че Обединеното кралство няма да провежда обществена информационна кампания, насърчаваща хората да намалят потреблението на енергия, както направиха няколко други европейски страни.

Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, поскъпнаха ли климатиците и колко месеци може да се забави доставката

Българите се запасяват с елетроуреди за отопление, поскъпнаха ли климатиците и колко месеци може да се забави доставката

Зимата наближава, а очакванията са тя да ни излезе скъпо

Изказването й дойде след като компанията за комунални услуги National Grid предупреди, че може да има планирани тричасови прекъсвания на електрозахранването тази зима, ако доставките на газ не задоволят търсенето, което според нея е "малко вероятно".