През изминалата година стокообменът между 27-те членки на ЕС и Китай се е увеличил въпреки пандемията и Китай се е превърнал в най-големия търговски партньор на ЕС, показват данните на Евростат за външната търговия.

През 2020 г. вносът от ЕС за Китай е бил на стойност 383,5 милиарда евро, което е с 5,6% повече на годишна база, а износът - 202,5 милиарда евро, или с 2,2% повече. Сред първите десет търговски партньори на ЕС, Китай е единствената страна с положителен растеж на вноса и износа. Според китайският посланик в ЕС Джан Мин миналата година стокообменът между Китай и ЕС се е увеличил с 5,3%.

ЕС и Китай обявиха политическото одобрение на споразумението за допълнително отваряне на китайския пазар за инвеститори от ЕС през миналата година, което може да влезе в сила в началото на 2022 г.

Пактът разширява достъпа на до китайския пазар за чуждестранни инвеститори в редица индустрии.  Освен това споразумението разглежда основните политики на Китай, за които Европа и САЩ смятат, че нарушават конкуренцията на пазара: индустриални субсидии, държавен контрол на предприятията и принудителен трансфер на технологии.

Китайската икономика се възстанови бързо след като пострада от пандемията през първото тримесечие. Потреблението нарасна сериозно в края на годината и надмина равнищети от 2019 г. Това засили продажбите на европейските производители най-вече в автомобилния сектор и при луксозните стоки.

Износът на Китай за Европа е бил облагодетелстван от силното търсене на медицинско оборудване и електронни продукти.

Китай е вторият по големина търговски партньор на ЕС през 2019 г. (след САЩ), като двупосочната търговия със стоки се оценява на повече от 1 милиард евро (1,2 милиарда долара) на ден.