Швейцарската икономика ще расте по-бавно, отколкото се очакваше по-рано, засегната от световния спад, и ще се забави още повече, ако международният търговски спор се влоши, пише Bloomberg.

Позовавайки се на "много по-мрачните сега" перспективи за Европа, по-специално за Германия, Държавният секретариат за икономическите дейности намали прогнозата си за 2019 г. до 1,1% от преди планираните 1,5%. Швейцарската национална банка ще актуализира прогнозите си за растеж и инфлация следващата седмица.

"Международното търсене на швейцарски продукти е по-слабо и износът губи инерция", което също кара местните компании да се въздържат от инвестиции, заявява правителствената група експерти. "Ако търговският спор между САЩ и други основни икономически области се задълбочи още повече, световната икономика и световната търговия ще се охладят по-силно, отколкото се предполага в тази прогноза", гласи още документът.

Село в Швейцария иска да дава по 2500 франка на всеки жител, но няма пари, за да го направи

Село в Швейцария иска да дава по 2500 франка на всеки жител, но няма пари, за да го направи

Местните власти не успели да привлекат необходимата сума, за да осъществят експеримента

Намаляването на прогнозите от четвъртък е първото такова от официална институция в Швейцария и е резултат от слабите икономически данни в големите икономики от началото на тази година. Макар в последно време да има признаци за умерено подобрение, перспективите за тази година все още се влошават.

Държавният секретариат за икономическите дейности запази прогнозата си за ръста на икономиката през 2020 г. от 1,7% без промяна, като заяви, че очаква световната икономика да възвърне силата си.

Неочакван спад в производството на Германия в началото на годината

Неочакван спад в производството на Германия в началото на годината

Няма подслон за германската индустрия от задаващата се икономическа буря