Най-новият ядрен реактор в Европа - централата Olkiluoto 3 (OL3) надхвърли забележителната мощност от 1000 мегавата. Това би трябвало да облекчи напрежението върху електрическата мрежа на Финландия. Страната е зависима от внос и през зимата внася от съседните страни, както и от Русия, преди доставките за страната да спрат.

Съоръжението стана най-мощният ядрен реактор за производство на електроенергия във Финландия по капацитет - той беше увеличен до 951 MW и беше в тестов режим през последните седмици, пише Oilprice.

Централата беше свързана към националната мрежа през март 2022 г. След тестовата производствена фаза се очаква редовното производство на електроенергия да започне през декември 2022 г., коментира операторът Teollisuuden Voima Oyj.

Финландия пусна нов атомен енергоблок - за първи път от 40 години

Финландия пусна нов атомен енергоблок - за първи път от 40 години

Изграждането на атомния реактор се оценява на около 9 млрд. евро

Според компанията производството на електроенергия OL3 ще покрие около 14% от търсенето на електроенергия във Финландия и ще намали вноса на електроенергия в страната с около 60%.

По време на тестовата фаза по-рано тази седмица най-новият ядрен реактор в Европа не успя да достигне прага от 1000 MW, като принуди Финландия да използва две резервни централи, захранвани с изкопаеми горива, за да избегне недостиг на електроенергия.

Миналия месец мрежовият оператор предупреди, че Финландия трябва да бъде подготвена за възможни прекъсвания на електрозахранването тази зима в случай на недостиг на електроенергия - поредното предупреждение за енергийна криза в Европа, след като доставките на газ от Русия бяха ограничени.

"Войната в Европа и напрегнатата ситуация на енергийния пазар увеличиха несигурността с електрозахранването. Финландците трябва да бъдат подготвени за прекъсвания на електрозахранването, заради евентуален недостиг на електроенергия през следващата зима", според финладският енергиен оператор Fingrid.

Извънредните обстоятелства и връщането към въглищни електроцентрали в цяла Европа ще стават все по-чести след неотдавнашното прекъсване на всички руски газови потоци през тръбопровода "Северен поток" към Германия и предстоящата зима и пиковото търсене на отопление в Европа.