В момент, когато повечето инвеститори избягват да залагат на петрола заради ниските цени, американският фонд Franklin Templeton Investments, чийто активи възлизат на 740 милиарда долара, влага пари именно на пазара на черно злато.

Компанията купува акции на независими производители в индустрията, като очаква скоро цените да се повишат, пише Bloomberg.

Фондът е сред най-големите инвеститори на енергийния пазар заедно с British Petroleum, Total, Glencore и Chevron. Неговите ръководители посочват, че цена от 50 долара за барел не е достатъчна, за да стимулира доставките на суровината, така че те да отговорят на нарасналото търсене.

“Имаме нужда от по-високи цени”, обяснява шефът на дружеството Фредерик Фром. “В дългосрочен план имаме нужда от стойност от поне 65 долара за барел”, допълва той.

Все пак през последните месеци пазарът се възстановява. Сортът Brent поскъпна с 85%, след като през януари падна до най-ниската си стойност за последните 12 години – 27,10 долара.

Днес цената на суровината е около 50 долара за барел, като тя е близо двойно по-малка в сравнение с нивото си от 2014 г.