Миодраг Сорич, Deutsche Welle

Световната банка понижи прогнозата си за икономическия ръст на Русия за текущата година на 1,5%. Само преди няколко месеца банката прогнозираше ръст от 1,8%. "Това означава, че руската икономика расте два пъти по-бавно от световната", казва професорът по икономика от Москва Валерий Викторович Миронов. Според него, причините за това развитие са икономически, но и психологически.

Кремъл насърчава протекционизма

Приходите от износа на суров петрол през 2018 година са се увеличили повече от очакваното. Но само една малка част от тях са били реинвестирани. Фирмите и държавата пестят за евентуални лоши икономически времена, каквито очакват мнозина в Русия.

Все още не е ясно дали САЩ ще засилят санкциите срещу Русия. И Кремъл насърчава протекционизма. Държавното участие нараства от година на година. А изграждането на силно средно съсловие не напредва. Руснаците имат все по-малко пари в портмонето заради повишаването на ДДС и пенсионната реформа. Затова и харчат по-малко. Ето защо не е чудно, че прогнозите на Световната банка и за следващите години са песимистични. През 2020 и 2021 година стопанският ръст ще се забави още повече. Световната банка прогнозира растеж под 2 процента. Същевременно прогнозите на Кремъл са значително по-оптимистични. Президентът Путин обяви трипроцентен икономически ръст за 2021 година. Съмненията обаче остават.

Русия я очаква трудна 2019 година: по-висока инфлация и икономически спад

Русия я очаква трудна 2019 година: по-висока инфлация и икономически спад

Слабата рубла, високата инфлация и евтиният петрол измъчват икономиката

Ако Русия реши политическите си проблеми

Сред западните инвеститори цари несигурност. Вярно, че германски фирми възнамеряват да инвестират над 626 милиона евро в руската икономика през 2019 година, според резултатите от анкета сред 168 германски фирми. А това е значително повече в сравнение с предходната година. Само че общият брой на германските фирми на руския пазар намалява. Почти всеки две от три германски фирми смятат, че през 2019 година руската икономика ще стагнира. 41 процента от анкетираните германски предприемачи гледат с оптимизъм към бъдещето. Песимистите съставляват 23 процента.

И все пак: има и признаци на надежда. Слабата рубла например улеснява износа, твърди Валерий Викторович Миронов. Според него, ако Кремъл успее да реши своите политически проблеми, руската икономика ще расте значително по-силно. Само че по реализацията на договореностите от Минск няма никакъв напредък, преговорите за бъдещето на Курилските острови се протакат, няма и изгледи за подобряване на отношенията със САЩ. А това са все причини, поради които и през следващите години руската икономика ще забавя своя ръст.

Русия е сменила 100 милиарда долара за йени, юани и евро

Русия е сменила 100 милиарда долара за йени, юани и евро

Страхът от санкции предизвика мащабна промяна на структурата на резервите