В съвета на директорите на Световната банка е постъпила една единствена заявка с името на кандидата за поста президент на СБ, съобщава от Вашингтон РИА Новости.

„Току-що Съветът на директорите ни уведоми, че освен заявката на САЩ с името Роберт Зелик като кандидат за поста на президент на Световната банка други заявки не са пристигали" - казал е служител за руската медия.

Официално срокът за подаване на заявки приключи в 17:00 в петък местно време на източното крайбрежие на САЩ. Съветът на директорите ще избере президент - както се очаква - на 30ти юни. В този ден сегашният президент Пол Улфовиц ще предаде пълномощията си и ще подаде отставка.

Кандидатурата на Зелик ще се гледа идната седмица. По време на съвещанията към единствения кандидат ще бъдат отправени редица изисквания: опит като ръководител на голяма международна организация, да се реформира и развива СБ, способност за взаимодействие на много равнища в т.ч. правителствено.

Във Вашингтон считат въпроса за президентството на Зелик за практически решен. Съгласието на другите страни със САЩ е видно от отсъствието на дуги заявки.

Роберт Зелик навършва 54 години на 25 июли т.г. Отъ 2001 е бил търговски представител на САЩ. Изпълнявал е от 2005 длъжността заместник държавен секретар, в отставка от юли 2006. След напускане на държавна работа е станал управителен директор на инвестиционната банка Goldman Sachs и също така ръководител на департамента на Международните съветници в компанията. Президентът Джордж Буш издигна кандидатурата му за глава на СБ на 30ти май.

Напомняме, Пол Улфовиц оваканти работното място на ръководителя на Световната банка след скандал със служебното издигане на своя близка приятелка. През 2005 година Улфовиц стана президент на СБ и малко сле това Шаха Риза премина от службата си в банката на по-високо платена длъжност в държавния департамент на САЩ. Запалтата продължила да й се изплаща от фондовете на СБ. Освен това, тя е била най-високо платения служител на държавния департамент - взимала е $10,000 повече от шефката Кондолиза Райс.

Специална комисия постанови, че Улфовиц с това си действие е нарушил условията на своя договор и корпоративните правила за поведение на банката.