Днес бяха обявени трите финалиста за наградата за кино на Европейския парламент LUX за 2017 година. Сред тях отново има и копродукция с българско участие.

На пресконференцията днес за "Венецианските дни" (Giornate degli Autori), председателят на Европейския парламент Антонио Таяни обяви трите филма, които ще си оспорват първото място за филмовата награда LUX за 2017 г.:

  • "120 удара в минута" (Beats per Minute), режисьор Робин Кампийо - Франция
  • "Sámi Blood", режисьор Аманда Кърнел - копродукция на Швеция, Дания и Норвегия
  • "Уестърн" (Western), режисьор Валеска Гризебах - копродукция на Германия, България и Австрия.

Филмът с българско участие представя историята на група германски работници, строящи водноелектрическа централа в България, като използва елементи от класическия уестърн, за да разгледа теми като икономическата имиграция и интеграцията.

Снимка 305535

Интервюто на Виктор Чучков, директор на "Чучков Брадърс", копродуцент на филма "Уестърн", специално за Информационното бюро на Европейския парламент в София може да се види на този линк.

Тази година се провежда 11-ото издание на филмовата награда LUX и с гордост представяме официалния конкурс по време на пресконференцията на нашия най-стар партньор: Венецианските дни (Giornate degli Autori), с който вече девет години Европейският парламент си партнира за наградата.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза: "Наградата LUX не само доближава киното до гражданите, но и Европа до европейците. Чрез тази награда ЕП насърчава и подкрепя европейската филмова индустрия във време, когато тя е застрашена от все по-нарастващото присъствие на онлайн платформи, които са предмет на ограничена регулация в сравнение с традиционния филмов сектор. Нашата европейска идентичност включва различни традиции и културни особености, но и общи ценности: справедливост, свобода, толерантност. От създаването си наградата LUX обедини стотици режисьори, дистрибутори и продуценти, които затвърждават уникалната ни европейска идентичност."

От октомври до декември филмите "120 удара в минута", "Sámi Blood" и "Уестърн" ще бъдат в центъра на филмовите дни LUX 2017 и ще бъдат излъчвани в над 50 града и множество фестивали в 28-те страни от ЕС. Продукциите ще бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС и всички европейци ще могат да открият тези филми за себе си и да се идентифицират с разглежданите в тях теми.

Именно това прави инициативата на Европейския парламент толкова уникална: чрез създаването на рамка за европейско публично пространство, филмовата награда LUX е инструмент, който показва комплексния характер на европейската идентичност, като представя и интерпретира действителността на европейските успехи и предизвикателства.

Тазгодишните филмови дни LUX отново ще се възползват от сътрудничеството между информационните бюра на Европейския парламент и бюрата на Творческа Европа, програма МЕДИЯ, за да се повиши популярността и да се разшири аудиторията им.

По време на филмовите дни LUX всички 751 членове на Европейския парламент ще бъдат поканени да гласуват за един от трите филма в конкурса. На 15 ноември, на тържествено заседание на Европейския парламент в Страсбург, в присъствието на режисьорите, ще бъде обявен носителят на филмовата награда LUX за 2017 година.