Стана ясен размерът на средствата, от които финансовото министерство ще се нуждае само в рамките на текущото тримесечие, за да поддържа програмите си за "стимулиране" на икономиката, предаде CNBC. Той възлиза на 3 трилиона долара само през тримесечието от април до края на юни.

Тази сума само ще нарасне през третото тримесечие, като прогнозата за момента е допълнителните средства, които ведомството ще използва тогава, да са на стойност почти 700 млрд. долара. През първото тримесечие то зае 477 млрд. долара.

До момента от тези суми са похарчени над 2 трлн. долара, но тази сума бързо ще нарасне, защото се очаква имплементирането на поне още една мярка, насочена към новосъздадените над 30 млн. безработни. Същевременно вече бяха гласувани допълнителни суми по други програми, тъй като техният първоначален размер беше похарчен.

САЩ налива още почти $500 милиарда за защита на доходите

САЩ налива още почти $500 милиарда за защита на доходите

Според Goldman Sachs тази сума няма да е достатъчна

Сред тях е програмата за защита на доходите. Първоначално отпуснатите за нея 350 млрд. долара бяха изхарчени само за десет дни, между 3 и 13 април, след което тя беше рефинансирана с още 322 млрд. долара.

Финансовото министерство съдейства и по програми за кредитиране, въведени от Федералния резерв. Централната банка отпуска гарантирани от него заеми по програми за бизнесите и домакинствата на обща стойност 2,2 трлн. долара. Така общият размер на помощите е астрономическите над 5,2 трлн. долара само в рамките на под два месеца.

В тези сметки не влизат ежемесечните финансови инжекции на Федералния резерв в репо пазара, а не бива да се забравя, че централната банка обеща в края на март, че ще напечата колкото пари са необходими.

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Питър Шиф: Федералният резерв не може да спре количествените улеснения

Според експерта централната банка отново се впусна в количествени улеснения, макар да не ги нарича така

Данните на Федералния резерв показват, между септември и декември 2008 г., когато започва Голямата рецесия, балансът на централната банка нараства с 1,1 трлн. долара. Днес само между началото на март и края на април той се е покачил с почти 2,5 трлн. долара и вероятно ще продължи да расте още повече през следващите месеци.

Графика: Отчетен баланс на Федералния резерв

Източник: Федерален резерв на Сейнт Луис

Към момента правителственият дълг на САЩ вече възлиза на почти 25 трлн. долара. Данни за него в реално време могат да се видят на сайта usdebtclock.org. Покачването му само от началото на март досега е с над 1,5 трлн. долара, което е ръст от 6,4%. Бюджетният дефицит, отчетен само за първите шест месеца на фискалната година, която започна на 1 октомври 2019 г., е на стойност 744 млрд. долара, което е най-скоростното му покачване в историята.

През 2008 г. министерството на финансите стартира Trouble Asset Relief Program, чиято първоначална стойност беше 700 млрд. долара, но в последствие Конгресът наложи таван на средствата, които могат да се отпускат, от 431 млрд. долара. Отделно то имаше програма от 200 млрд. долара за финансиране на публично-частни партньорства. TARP беше прекратена шест години по-късно, през 2014 г.

С други думи, само в рамките на месец и половина ведомството е обещало почти четири пъти по-мащабни мерки в сравнение с 2008 г. и е похарчило два пъти повече пари, като окончателният размер на средствата, които ще бъдат похарчени по време на настоящата криза (респективно вероятно ще бъдат напечатани от Федералния резерв), все още не е окончателно ясен.