Централната банка на Англия (Bank of England - BoE) повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта. Това представлява най-голямото еднократно увеличение на лихвите в страната от 1995 г. насам. 

Шестото поредно увеличение на основния лихвен процент в Англия повишава разходите по заеми до 1.75%.

Припомняме, че Банката стана независима от британското правителство през 1997 г.

Федералният резерв на САЩ обяви най-високото повишение на лихвите от близо 30 години

Федералният резерв на САЩ обяви най-високото повишение на лихвите от близо 30 години

Този ход ще увеличи и натиска върху централните банкери по целия свят

Комитетът по паричната политика гласува с мнозинство от 8-1 в полза на историческото увеличение с половин пункт и цитира нарастващия инфлационен натиск в Обединеното кралство и останалата част от Европа след предишното си заседание през май.

На този фон анализаторите прогнозират най-дългата рецесия в Обединеното кралство след световната финансова криза.

Увеличението на основния лихвен процент до голяма степен отразява удвояването на цените на едро на газа от май насам. То на свой ред се отразява на цените на енергията на дребно, което ще намали реалните доходи на домакинствата в Обединеното кралство и допълнително ще увеличи инфлацията в Обединеното кралство в близко бъдеще.

ЕЦБ повиши лихвените проценти за първи път от десетилетие насам

ЕЦБ повиши лихвените проценти за първи път от десетилетие насам

Централната банка одобри и Инструмент за защита на трансмисионния механизъм

Британският енергиен регулатор Ofgem увеличи горната граница на цената на енергията с 54% от април, за да се приспособи към нарастващите глобални разходи, но се очаква границата да се вдигне отново през октомври, като годишните сметки за енергия на домакинствата се очаква да надхвърлят £3600 ($4396).

Централната банка на Англия очаква общата инфлация да достигне връх от 13.3% през октомври и да остане на високи нива през по-голямата част от 2023 г., преди да падне до целта си от 2% през 2025 г. Очаква се Обединеното кралство да навлезе в рецесия от четвъртото тримесечие на 2022 г. и рецесията да продължи пет тримесечия, тъй като реалният доход на домакинствата след облагане с данъци спада рязко през 2022 г. и 2023 г. и потреблението започва да се свива.

Как промяната на климата диктува политиката на ЕЦБ?

Как промяната на климата диктува политиката на ЕЦБ?

Централната банка трябва да вземе предвид въздействието от изменението на климата върху работата си за поддържане на ценова и финансова стабилност

Припомняме, че през юли Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви очакваното първо повишение на лихвите си. Това се случи за първи път от десетилетие насам.

Управителният съвет повиши трите основни лихвени процента на ЕЦБ с 50 базисни пункта. Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение ще бъдат повишени съответно до 0.50%, 0.75% и 0.00%, считано от 27 юли 2022 година.

В средата на юни в отговор на растящата инфлация и под "сянката" на рецесията, надвиснала над Съединените щати, Федералният резерв (Фед) обяви увеличение на лихвените проценти с 0,75 процентни пункта. Това е най-голямото повишение от 1994 г. насам.