Манипулациите на международните лихвени индекси по време на световната финансова криза бяха толкова арогантни и разтърсващи, че предизвикаха мащабни нормативни изменения в ЕС, които най-вероятно ще доведат до изчезването на двата световни лихвени индекса LIBOR и EURIBOR до края на 2020 година. И докато международната финансова общност си блъска главата за решаването на проблема с тези два индекса и с техните евентуални наследници, съдилищата във Великобритания приключват мегаделата срещу банковите служители, обвинени в манипулирането на въпросните два лихвени индекса. При това в повечето случаи финала на тези дела е осъдителна присъда.

На 1 април 2019-а съвсем не на шега BBC News съобщи, че двама банкови служители са вкарани в затвора, след като са били осъдени за заговор за манипулиране на глобалния лихвен процент на Euribor. Според информационната агенция това са 62-годишният Колин Бермингам и 40-годишният Карло Паломбо, които са бивши дилъри на Barclays и са осъдени за заговор за измама. Бермингам получава петгодишна присъда, а Паломбо - четири години затвор.

BBC твърди,че присъдите са финала на най-голямото досега съдебно производство за фалшифициране на лихвените проценти. В конкретния случай става дума за манипулации на Euribor като индекс за фиксиране на лихвените проценти на милиони на брой кредити в евро. BBC цитира Лиза Ософски, директор на Службата за сериозни измами в Обединеното Кралство, според която: "Тези мъже умишлено са подкопали целостта на финансовата система. Ние се ангажираме да проследим и да осъдим онези, които измамиха другите и злоупотребяват със системата."

ЕЦБ готви премахването на лихвените индекси EONIA и EURIBOR

ЕЦБ готви премахването на лихвените индекси EONIA и EURIBOR

Какво ще ги замени?

Euribor е ключов за еврото лихвен индекс, който се използва за финансови продукти на стойност около 180 трилиона евро. По тази причина точността при определянето му е важна за доверието във финансовата система. А разследванията са показали, че банковите дилъри са го манипулирали с цел да обслужат интересите на своите банки. Осъдителните присъди за Паломбо и Бермингам не са нито първите, нито ще са последните, които се стоварват върху главите на банкови служители обвинени в манипулации на лихвени индекси. През 2015 г. бившия дилър на UBS Том Хейес, бе осъден на първоначално на 14 години затвор, но след като обжалва присъдата му бе намалена на 11 години и половина. Обвиненията срещу него бяха за манипулация на LIBOR. Сега неговия случай е в Комисията за преразглеждане на наказателните дела (CCRC).

През 2016-а Кристиан Битар, бивш дилър на Deutsche Bank, се призна за виновен за заговор за измама.

Разбира се не всички наказателни дела по обвинения за манипулации на лихвените индекси приключват с осъдителни присъди. През 2017 г., двама обвинени за манипулации на LIBOR служители на BarclaysРайънРайх и СтелиосКонтогулас, бяха оправдани. Въпреки това скандалите около всички тези дела са толкова мащабни, че може да станат основната причина за евентуалната смърт на LIBOR и EURIBOR