Дефицитът на федералния бюджет на Руската федерация за първите два месеца на годината (януари-февруари 2023 г.), по предварителни данни на Министерството на финансите, възлиза на 2,58 трилиона рубли, доближавайки се до годишния план за дефицит от 2,925 трилиона рубли.

За периода януари-февруари 2022 г., бюджетът е изпълнен с излишък от 415 милиарда рубли, пише Интерфакс. (Валутният курс сега е 70-75 рубли за долар.)

Бюджетните приходи за двата месеца възлизат на 3,16 трилиона рубли, което е с 25% по-малко от обема на приходите за същия период на 2022 г., се казва в изявление на Министерството на финансите на Руската федерация. През януари спадът на приходите е бил 35%.

Русия бележи сериозен ръст в бюджетния дефицит през януари

Бюджетът на Русия за 2023 катастрофира още през януари

Спадащите приходи от продажба на енергоносители, санкции и разходите за войната в Украйна оказват изключително неблагоприятно отражение върху бюджета на Русия

В същото време, изоставането на приходите от нефт и газ спрямо миналата година през януари-февруари, остава на нивото от януари - с около 46% (947 милиарда рубли). Министерството на финансите обяснява това, основно с понижаването на цените на петрола Urals и намаляването на износа на природен газ.

Приходите извън петрола и газа през януари-февруари възлизат на 2,22 трилиона рубли, като са намалели с 9% на годишна база. По данни на Министерството на финансите, основаната причина е намалението на приходите от данъка върху печалбата, което пък се дължи главно на еднократно възстановяване през януари на надвнесени суми по данъка за минали периоди.

Заради бюджетния дефицит: В Русия обсъждат еднократен данък на крупния бизнес

Заради бюджетния дефицит: В Русия обсъждат еднократен данък на крупния бизнес

Предвижда се данъкът да бъде "доброволен"

Така, постъпленията от данъка върху печалбата са паднали в сравнение със същия период на миналата година почти 7 пъти, до 22 милиарда рубли (през януари-февруари 2022 г. те са 149 милиарда рубли).

Бюджетните разходи на Русия за януари и февруари, според предварителните оценки, възлизат на 5,744 трилиона рубли, надвишавайки данните за същия период на миналата година с 52% (през януари изоставането беше оценено на 59%). От финансовото ведомство обясняват тази динамика, отново с оперативното сключване на договори и авансово финансиране на определени договорени разходи.

МАЕ: Приходите на Русия от износ на петрол и газ през януари се сринаха

МАЕ: Приходите на Русия от износ на петрол и газ през януари се сринаха

Въпреки това, през февруари има леко повишение на добива