Приходите на Русия от износ на петрол и природен газ през януари 2023 г. са паднали с 38% до 18,5 милиарда долара, на фона на санкциите и въвеждането на "таван" на цените не нефта и нефтопродуктите от ЕС и страните от Г-7. През януари 2022 г., приходите на страната от нефт и газ възлизат на 30 милиарда долара, съобщава Reuters, позовавайки се на доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ).

По думите на изпълнителния директор на МАЕ Фатих Бирол, ограничителните мерки спрямо износа на руски енергоносители са постигнали целите си за стабилизиране на петролните пазари и намаляване на приходите на Русия.

"Очакваме спадът в приходите на Русия от петрол и газ да продължи през следващите месеци. А в средносрочен план, общият спад на приходите на страната ще бъде още по-голям, поради липсата на достъп до високи технологии и инвестиции", казва Бирол, цитиран от Reuters.

Русия "доброволно" съкращава добива на петрол с 500 000 барела на ден - какво следва

Русия "доброволно" съкращава добива на петрол с 500 000 барела на ден - какво следва

Към момента страната продава целия добит обем петрол

На 5 декември 2022 г. влезе в сила ембаргото върху износа на руски петрол, както и "таванът" на цената на петрола от Русия беше определен на 60 долара за барел. От 5 февруари 2023 г. е в сила ембаргото на ЕС върху износа на руски петролни продукти. За да "възстанови пазарните отношения", на 10 февруари Русия обяви планове да намали добива на петрол с 500 000 барела на ден през март.

По данни на Хелзинкския център за изследвания в областта на енергетиката и чистотата на въздуха, "таванът" на цените струва на Русия по 172 милиона долара на ден. В резултат основно на срива на цените на петрола сорт Urals, дефицитът на бюджета на Русия през януари достигна около 1,8 трилиона рубли. Въпреки това, по данни на "Комерсант", през февруари руските петролни компании са увеличили среднодневния добив на петрол и кондензати с почти 2% спрямо януари.

Колко сега всъщност струва руският нефт – руско министерство призна, че е под „тавана“

Колко сега всъщност струва руският нефт – руско министерство призна, че е под „тавана“

Само за месец средната цена при износ на Urals е паднала с 19%