Глобалният дълг е исторически рекордна стойност, а прогнозата е, че през следващото десетилетие ще нарасне с още 37% до около 370 трлн. долара през 2030 г. Същевременно прогнозата е, че САЩ, която засега е най-голямата икономика в света, ще нарасне със 7,5% на годишна основа към последното тримесечие на годината, сочи прогноза на Deutsche Bank, цитирана от Zero Hedge.

"Предвид инфлацията, това означава, че номиналният растеж на БВП може да стигне близо 10%", пише икономистът от банката Джим Рейд. "Последният път, когато видяхме двуцифрен темп на растежа, беше в началото на 80-те години. С подобни стойности изглежда невероятно държавните облигации да имат спокойна година с ниски лихви и малки изтъргувани обеми."

Но има пазарни субекти, които в никой случай не искат да стават свидетели на покачване на лихвите на облигациите или на дълга изобщо - централните банки. "Те просто не могат да си позволят това да се случи, когато равнището на дълга е толкова високо."

Това, което Рейд не пише в прав текст в съобщението си, е, че прогнозата е, че централните банки ще увеличат още повече печатането на пари, сякаш настоящите му исторически рекордни стойности са ниски, и ще потискат основния лихвен процент. А голяма част от новонапечатаните фиатни пари ще бъде насочена към монетизиране на правителствения дълг.

Причината е, че ако те спрат да изкупуват държавни облигации, лихвата ще се покачи, защото търсенето за тях ще се срине, а именно централните банки подхранват отрицателните стойности в Европейския съюз и нулевите реални стойности на лихвата в други части на света.