Държавният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия е инвестирал 2 милиарда долара в руски активи преди инвазията в Украйна,пише Business Insider, позовавайки се на доклад на Wall Street Journal.

Публичният инвестиционен фонд, който се управлява от саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман, контролира активи на стойност 600 милиарда долара. Макар че обикновено подробностите за инвестициите се пазар в строга тайна, той разпространи проспект за планирана продажба на облигации.

Според документът, фондът е инвестирал 2 милиарда долара в инфраструктурата, производството, логистиката и сектора на търговията на дребно в Русия.

През 2015 г. от фондът заявиха, че ще налеят до 10 милиарда долара в управлявания от правителството руски фонд за преки инвестиции през следващите пет години.

Според фондът постъпленията от планираната продажба на облигации няма да бъдат използвани за по-нататъшни инвестиции в Русия, позовавайки се на "продължаващия конфликт между Русия и Украйна и налагането на международни санкции" на руския фонд.

Средствата ще бъдат предназначени за инвестиции във възобновяема енергия и така наречените зелени проекти, според проспекта.

Миналия месец друг саудитски фонд разкри скорошни инвестиции в Русия. Регулаторните документи разкриха, че Kingdom Holding от Саудитска Арабия, който се контролира от милиардера принц Алуалид Бин Тала, е налял над 500 милиона долара в най-големите руски енергийни компании между февруари и март тази година.