Разменният курс на щатския долар в сряда се промени леко спрямо еврото и паунда, нараства по отношение на йената. Пазарите очакват важни данни за американската икномика, които могат да повлияят върху парично-кредитната политика на страната.

Лейл Брейнард, член на Управителния съвет на Федералния резерв, заяви вчера, че САЩ се доближава до идеята на регулатора за пълна заетост и целева инфлация, но дълбочината на съществуващите проблеми все още изисква централната банка да се придържа към мека парична политика.

Тази седмица търговците очакват публикуването на данни за безработицата в САЩ през май. Както отбелязва The Wall Street Journal, тази информация вероятно ще бъде от решаващо значение за Фед, който разработва план за отмяна на мерките за стимулиране, подкрепящи икономиката и пазарите повече от година.

Междувременно продажбите на дребно в Германия са паднали с 5,5% през април спрямо предходния месец, сочат данните на Федералната статистическа служба на страната (Destatis). Анализаторите, анкетирани от Trading Economics, очакваха средно понижение от 2%.

Общата валута в сряда сутринта се търгува срещу американската на ниво около $1,2216 за евро, в сравнение с $ 1,2213 за евро в края на предходната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската се повишава с 0,22% - до 109,72 йени за долар срещу 109,48 йени за долар при затварянето на пазара във вторник.

Британската лира стерлинг спечели 0,06% спрямо долара, до $1,4156 за паунда срещу $1,4150 за паунд в края на предходния работен ден. По отношение на европейската валута паундът е стабилен и се търгува за 1,1587 евро срещу 1,1586 евро вчера.

Индексът, изчислен от ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), в сряда добавя 0,14%, докато по-широкият индекс WSJ Dollar се покачва само с 0,09%.

Турската лира падна с 1,1% спрямо щатския долар до рекордно ниско ниво, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган повтори призива си за намаляване на лихвените проценти, като посочи лятото като целеви срок за намаляване, пише Bloomberg. "Реакцията на турската лира подчертава неодобрението от пазара на такава възможна мярка в условията на постоянно висока инфлация", каза стратегът на TD Securities Митул Котеча.