Американският долар се обезценява спрямо еврото, йената и лирата стерлинг в хода на валутната търговия в сряда.

Днес сутринта към 10:30 ч. българско време общата валута се покачва спрямо долара с 0,16% - до $1,1793 за евро в сравнение с $1,1776 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на американската валута спрямо японската спадна с 0,17%, до 110,47 йени за долар срещу 110,63 йени за долар предния ден,

Днес на пазара за едно евро дават 130,25 йени срещу 130,29 йени при затваряне на търговията във вторник.

Британската лира стерлинг в сряда сутринта поскъпва с 0,31% до $1,3849 за паунд от $1,3814 за паунд в края на предходната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,07% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс WSJ Dollar се понижава с 0,13%.

Преди това доларовият индекс ICE се повиши с 0,6% на фона на статистиката, показваща ускоряването на инфлацията в САЩ. Потребителските цени в страната през юни са нараснали с 5,4% на годишна база, най-високият процент от август 2008 г., обяви Министерството на труда на САЩ. Експертите средно прогнозираха забавяне на инфлацията през юни до 4,9% от 5% през май.

Лидерите на Федералния резерв многократно повтаряха, че смятат скока на инфлацията за временен. Инвеститорите обаче се опасяват, че засилването на растежа на потребителските цени може да надмине очакванията на Фед, принуждавайки го да затегне паричната политика по-рано от очакваното, пише Trading Economics.

Фокусът на вниманието на инвеститорите в сряда е реч на председателя на Фед, Джеръм Пауъл пред Комитета за финансови услуги на Камарата на представителите на САЩ, където той ще представи полугодишен доклад за състоянието на американската икономика. Търговците очакват допълнителни сигнали от Пауъл за това дали регулаторът все още смята ускоряващата се инфлация за временно.

Докладът, публикуван миналия петък, показа, че ръководството на американската централна банка е загрижено за променящите се условия на пазара на труда. Федералният резерв отбеляза риска, че пандемията ще има "дългосрочни последици за структурата на пазара на труда", включително поради факта, че ускори въвеждането на нови технологии. "Пазарът на труда след кризата и характеристиките на " пълната заетост "могат да бъдат много различни от това, което бяха в началото на 2020 г.", се казва в доклада.

Мнението на Фед за това какво ще бъде "пълна заетост" ще бъде ключово за централната банка да реши кога да започне да повишава лихвите, тъй като инфлацията може вече да е близо до целевото ниво, пише The Wall Street Journal.