Американският долар укрепва спрямо еврото и паунда при валутната търговия в понеделник, стабилен е по отношение на йената.

Търговците оценяват изявленията на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън и очакват данните от май за динамиката на потребителските цени в страната, които ще бъдат публикувани от Министерството на труда в четвъртък.

Йелън заяви в интервю за Bloomberg в неделя, че президентът на САЩ Джо Байдън, по нейно мнение, трябва да търси изпълнение на предложените от него програми за подкрепа на икономиката на обща стойност 4 трилиона долара. Дори, ако това би увеличило инфлационния натиск и повиши лихвените проценти в страната.

"Ако лихвените проценти леко се повишат, това ще бъде плюс както от гледна точка на обществото, така и от гледна точка на системата на Федералния резерв (FRS)", каза Йелен.

Американските експерти се различават в прогнозите си относно бъдещата динамика на инфлацията в САЩ. Редица икономисти, включително Йелън, вярват, че нарастването на инфлационния натиск е причинено от последиците на пандемията и е временно. Други се опасяват, че мащабните финансови стимули, предложени от Байдън, ще създададат устойчив инфлационен натиск в дългосрочен план.

Според Йелън програмите на Байдън ще изискват увеличение на държавните разходи с около 400 милиарда долара годишно и това не е достатъчно, за да предизвика дългосрочен ръст на инфлацията. "Скокът" в потребителските цени, който може да се случи в резултат на прилагането на програмата за стимулиране, ще отпадне през следващата година, каза тя.

Консенсусната прогноза на експертите, анкетирани от Trading Economics, предвижда ускоряване на инфлацията в САЩ през май до 4,7%. През април потребителските цени нараснаха с 4,2%, с най-бързия темп от 12 години.

Към 10:20 часа българско време курсът на европейската валута спрямо щатската е спаднал с 0,16% - до 1,2146 долара за евро спрямо $1,2167 за евро при затваряне на търговията в петък.

Двойката долар - йена се търгува на ниво 109,59 йени срещу 109,52 йени за долар предната сесия.

Еврото по отношение на японските пари днес спадна до 133,11 йени срещу 133,21 йени за евро при затварянето в петък.

В понеделник сутринта британската лира стерлинг се понижава спрямо долара с 0,27% до $1,4120 за паунд от $1,4158 за паунд в края на предишната търговска сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добавя 0,1% по време на днешната търговията, а по-широкият индекс WSJ Dollar е без промяна.