Американският долар в началото на валутната търговия в понеделник се засилва спрямо еврото и паунда, а поевтинява по отношение на японската йена. Инвеститорите продължават да са фокусирани върху разпространението на коронавируса и мерки за неговото ограничаване, отдавайки предпочитание на по-безопасните активи.

Златото става по-евтино, тъй като пазарните играчи търсят по-голяма ликвидност поради ситуацията със световната епидемия от коронавируса.

Днес сутринта в света е имало 712 135 души, заразени с коронавирус COVID-19, 33 626 души са починали, а повече от 148 000 са оздравелите, съобщава South China Morning Post.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в петък подписа закон за финансова подкрепа за американската икономика в размер на 2 трилиона долара, във връзка с разпространението на коронавирусната пандемия.

Пакетът за финансова помощ се превърна в най-голямата мярка за икономическа подкрепа в историята на САЩ, твърдят медиите. В същото време Кевин Маккарти, лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите, смята, че вече предприетите мерки за подкрепа на американската икономика в контекста на разпространението на коронавируса вече са достатъчни, няма нужда от нови законопроекти по този въпрос.

По-рано Тръмп каза пред репортери, че може да подкрепи решение за следващ пакет помощ за икономиката и е готов да "направи всичко възможно", за да спаси живота на американците и икономическото развитие.

Общата валута днес спада спрямо американската с 0,39% - до $1,1098 за евро при $1,11341 за евро в края на предишната търговска сесия.

Стойността на европейските пари се понижава и по тонешние на японските пари - с 0,6%, до 119,57 йени за евро в сравнение със 120,29 йени за евро в петък.

Днес на пазара за едни долар дават 107,75 йени срещу 107,94 йени в края на миналата седмица.

Британската лира поевтинява спрямо американския долар с 0.41% и днес ес търгува по $1,2409 за паунд срещу $1,2446 за паунд в предходния работен ден. Спрямо общата валута лирата е стабилна и се търгува на цена 1,1180 евро срещу 1,1182 евро за паунд в петък.

Доларовият индекс ICE, който показва стойността на долара спрямо шест основни световни валути, се повиши с 0,34% спрямо предходния ралотен ден. Индексът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, се повиши с 0,35%.

Цената на златото спада в понеделник сутринта при желанието на инвеститорите да изтеглят средства за покриване на загуби по позиции на фондовите пазари в светлината на ситуацията с коронавирус, сочат данните от търговия в понеделник.

Юнските фючърси за жълтия метал на нюйоркската борса Comex днес сутринта поевтиняват с 0,69% или 11,35 долара, до 1642,45 долара за тройунция. Майските сребърни фючърси спадат с 3,64%, до $ 14,005 за унция

Натискът върху настроенията на инвеститорите идва от страховете за глобалната рецесия в резултат на пандемията от коронавирус. На този фон има разпродажби на световните фондови борси и за да покрият загубите си, инвеститорите изтеглят средства от златния пазар.

"Не бих казал, че златото е загубило статута си на надежден актив, но ако ситуацията в икономиката продължава да се влошава, може да се превърне в източник на финансиране", заяви пред Reuters представител на CMC Markets.