Индивидуалните инвеститори, които се втурнаха към пазарите през миналата година, показват признаци на умора, коментира The Wall Street Journal. Данни, цитирани от изданието, показват, че групата на непрофесионалните инвеститори влага по-малко свежи средства, прави по-малко сделки и прекарва по-малко време в интернет страниците и приложенията на брокерите. Покупките на акции спадат с 60% на нетна база към края на март, а посещенията към Robin Hood се сриват с 63% — рязко обръщане на тенденцията от последните месеци, когато дребните инвеститори застанаха в центъра на внимание във финансовия свят.

Оттеглянето им се дължи на редица фактори, казват анализатори и индивидуални инвеститори. Един от тях е притесненията за волатилността на технологичните и "зелени" акции, в които те се струпаха. От 12 февруари насам, когато Nasdaq Composite достигна рекорд, някои от любимците като Tesla, Nio и Apple изтриха по над 9%. Към момента няма и ясен катализатор, който може да ги накара да се покачат с още 5-10%, казва Вираж Пател, глобален макро стратег във Vanda Research. "Ритейл инвеститорите преминаха в хибернация през последните две седмици".

По-широкият S&P 500 продължава да върви уверено нагоре и миналата седмица достигна рекордните 4 000 пункта и засега е със 7% по-високо от началото на годината. Повишението се дължи на поскъпването на цикличните компании във финансовия, индустриалния и енергийния сектори, които обичайно се справят по-добре в периоди на възстановяване на икономиката — но традиционно са по-малко привлекателни за индивидуалните инвеститори. От средата на февруари средният непрофесионален инвеститор се е справил по-зле от S&P 500 с около 10%, сочат изчисления на Vanda Research. В опит да компенсират загубите, те се насочват към компании като Boeing, Starbucks и JPMorgan Chase.

Макар че само шепа анализатори очакваха нивата от края на януари да се задържат, прогнозите са, че интересът на дребните инвеститори ще остане висок и през пролетта — особено след чековете от $1 400 в САЩ. Но поскъпването заради тях така и не дойде, а покупките намаляха. На 26 март индивидуалните инвеститори са купили нетно акции за $772 млн., 60% спад от достигнатите почти $2 млрд. на 29 януари — два дни след пика на GameStop.