През миналата година фондовият пазар преживя истински бум, а първите месеци на 2020 година донесоха историческо поскъпване на акциите на някои от световните корпоративни гиганти. Само няколко седмици по-късно ситуацията изглежда коренно различна, а един от малкото "острови на надеждата" за инвеститорите остава златото.

С разпространението на коронавируса по света благородният метал се конкурира заедно с американските акции и долара като най-добре представящия се актив от началото на годината. Златото е сигурен избор за инвестиция със своето рали от 6%, след като почти 16 трилиона долара бяха "изтрити" от световния фондов и петролен пазар.

В резултат инвеститорите в борсово търгувани фондове (ETF) трупат исторически запаси, а търговците са изправени пред по-голямо търсене, отколкото могат да задоволят.

"Опитвахме се да предупредим хората, че нещо такова ще се случи", казва Джим Рикардс, който е автор на няколко книги, в които прогнозира корекцията на пазарите. В тях той препоръчва инвестициите в злато. "Говоря за това от години", казва експертът.

Междувременно затрудненията на нюйоркската Comex - най-голямата борса за търгуване на златни фючърси, възродиха още един въпрос. Този, че когато новата криза дойде, пазарът няма да разполага с достатъчно злато.

"Изписали сме повече от 3000 страници изследвания за златото през последните 14 години и е приятно да видим, че нашата теория се превръща в реалност", казва Роналд-Петер Щоеферле, който е партньор в инвестиционна компания в Лихтенщайн.

"Виждаме огромен интерес след като настоявахме за това, че то е добър избор за портфолиото и виждаме, че сега златото върши работата си отлично", допълва той.

Резултатът от нарасналото търсене е налице. За шесто поредно тримесечие металът поскъпва, а спот цената към края на миналата седмица е около 1612 долара за тройунция. Докато това равнище все още е далеч от рекорда от 1921,17 долара за тройунция, достигнат през 2011 година, прогнозите са, че металът ще върви към нови върхове през следващите години.

Според анализаторите на Citigroup цената му може да надхвърли историческите 2000 долара за тройунция през 2021 година.