Европа трябва да установи платежни системи, независими от САЩ, ако иска да спаси ядрената сделка между Иран и големите сили, която беше изоставена от президента Доналд Тръмп.

Това предложи германският външен министър Хайко Маас в статия в бизнес ежедневника Handelsblatt, цитиран от Reuters.

"Затова е абсолютно необходимо да укрепим европейската автономия, като създадем платежни канали, независими от САЩ, Европейски валутен фонд и независима SWIFT система", пише Маас.

Санкциите срещу Иран влизат в сила. Какво следва?

Санкциите срещу Иран влизат в сила. Какво следва?

Европейските лидери се притесняват от гражданска война и нов поток бежанци

"Всеки ден, когато сделката е жива, е по-добър от силно експлозивната криза, която иначе би застрашила Близкия изток", добавя той.

Глобалната платежна система SWIFT, базирана в Белгия, която улеснява по-голямата част от световните трансгранични транзакции, изолира Иран през 2012 г., след като САЩ и ЕС се споразумяха да наложат санкции на ислямската република заради ядрените й дейности, припомня Reuters.

Споразумението между Иран и световните сили за 2015 г. премахна международните санкции, а в замяна Техеран се съгласи да ограничи ядрената си дейност и да даде възможност за независими експертни проверки.

Сделката за Иран: Европейските компании са големите губещи

Сделката за Иран: Европейските компании са големите губещи

Президентът на САЩ ще обяви тази вечер своето решение

Тръмп изтегли САЩ от сделката, определяйки я като "гнила и разлагаща се", а впоследствие наложи нови санкции на ислямската република.

Европейските сили се опитват да накарат Иран да получи достатъчно икономически ползи, за да го убеди да остане в сделката. Това се оказа трудно, тъй като много европейски компании са предпазливи да не попаднат под тежките финансови санкции на САЩ.

Тази седмица Техеран призова Европа да ускори усилията си за спасяването на ядреното споразумение, след като френската петролна група Total официално се изтегли от голям газов проект.

Френският гигант Total напуска проект за $2 милиарда в Иран

Френският гигант Total напуска проект за $2 милиарда в Иран

Компанията не може да си позволи загуба на финансиране от американски банки

Позицията на Тръмп срещу Иран и налагането на тарифи върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз утежниха отношенията между САЩ и европейските му съюзници.

"Предвид обстоятелствата е от стратегическо значение да кажем ясно на Вашингтон: искаме да работим заедно. Но няма да ви позволим да навредите на интересите ни, без да го обсъдите с нас", пише Маас.

ЕС обеща да се противопостави на подновените санкции на Тръмп срещу Иран, включително чрез нов закон за предпазване на европейските компании от наказателни мерки.