Френският петролен гигант Total се готви да напусне Иран, за да избегне риска от американски станции. В сряда компанията съобщи, че няма да продължи с проекта за развитие на огромното газово поле South Pars на стойност 2 милиарда долара.

От изявлението на дружеството става ясно, че има надежда за специално разрешително от Вашингтон, което да ѝ позволи да продължи работата в Иран. Санкциите влизат в сила от 4 ноември т.г.

Сделката за South Pars бе подписана в края на 2016 година, като Total се съгласи да оперира полето с 50,1 процента дял. Нейни партньори са китайската държавна петролна компания CNPC и иранската Petropars.

По-рано тази седмица Siemens също заявиха, че решението на Тръмп означава, че компанията няма да започва нов бизнес с Иран. Ако дружество бъде хванато, че работи в Иран въпреки забраната, на него ще бъде забранен достъпа до щатската финансова система. "Total винаги е посочвала ясно, че не може да си позволи да бъде изложена на санкции, които включват загуба на финансиране в долари от американски банки", се посочва в съобщение на компанията.

Американските банки са отговорни за над 90% от финансирането, става ясно още от нея. Досега Total е похарчила по-малко от 40 милиона евро в проекта.