Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл даде сигнал в сряда, че инфлацията вече е най-големият враг на експанзията на американската икономика и достигането на пълна заетост, пише Bloomberg.

Променяйки рязко позицията си, Фед ускорява края на програмата за изкупуване на облигации на стойност $120 млрд. месечно и представи план за няколко увеличения на лихвите през следващите години — започвайки с три още през 2022 г.

"Една от двете заплахи срещу пълната заетост е високата инфлация", заяви Пауъл. Другата е пандемията.

Пазарите приеха думите на председателя и изглежда повярваха, че Фед може да постигне "меко кацане" — укротяване на високите цени чрез постепенно увеличение на лихвите, без това да засегне икономиката. Акциите записаха най-голямото си еднодневно рали от 2020 г. в деня на решението. S&P 500 се изкачи с 1,63 процента и приключи деня близо до рекорд. Dow Jones Industrial Average добави 1,08 процента, а Nasdaq Composite Index се покачи с 2,15 процента. Доходността по облигации също тръгна нагоре.Пауъл заяви още, че очаква инфлацията да се успокои догодина.

Прекратяването на програмата за изкупуване на облигации ще дойде още през март, след като централната банка реши да ускори двойно темпа на спирането ѝ. Банкерите предвиждат и поне три увеличения на лихвите от по четвърт процентен пункт догодина. През септември половината от тях смятаха, че повишението на лихвите ще бъде обосновано чак през 2023 г. Икономическите прогнози на Фед гласят, че базовата инфлация ще достигне 4,4 процента към края на тази година и ще спадне до 2,7 процента догодина и 2,1 процента към края на 2024 г.

В четвъртък пазарите гледат към срещата на Европейската централна банка.

Пътят на централните банки вече се разделя

Пътят на централните банки вече се разделя

Три от най-значимите централни банки се събират тази седмица, за да определят бъдещето на паричната си политика