Кредитната агенция "Фич" (Fitch Ratings) съобщи в четвъртък, че е понижила рейтинга на голямата компания за недвижими имоти China Evergrande Group и на нейните дъщерни дружества Hengda Real Estate Group Co и Tianji Holding до "ограничен дефолт" (restricted default, или ниво "RD") от кредитен рейтинг на ниво "С", предава БНР.

Понижението на рейтинга отразява неплащането на корпоративни облигации, дължими на 6 ноември за облигациите на компанията Tianji от една емисия за 645 милиона долара и на облигации от друга емисия за 590 милиона долара, след изтичане на гратисния период на 6 декември, се казва в съобщението на водещата рейтингова агенция.

Неплащането на тези задължения е в съответствие с рейтинг "RD", което означава непоправимо изтичане на всеки приложим гратисен период или период на неизпълнение след неизпълнение на плащане по съществено финансово задължение, посочва още агенция "Фич".

"Ограничен дефолт" означава, че дадена компания не е изпълнила един или повече от своите финансови ангажименти, въпреки че продължава да изпълнява други свои финансови задължения.

Evergrande, чиито задължения бяха оценени на 300 милиарда долара през юни, все още не е потвърдила, че не е изплатила задълженията си, но отбеляза миналата седмица, че не може да гарантира, че ще може да извършва плащания към притежателите на облигации.

"Фич" понижи до "ограничен дефолт" и рейтинга на китайската Kaisa - най-големият притежател на офшорен дълг в Китай сред предприемачите след Evergrande.

Понижаването на рейтинга идва, тъй като е имало няма гратисен период за изплащането на 400 милиона долара на старши облигации на 7 декември. Търговията с акции на Kaisa беше спряна по-рано днес, след като фирмата не спази крайния срок за погасяване на офшорен дълг за 400 милиона долара.

Подобно на случая с Evergrande, това би предизвикало неизпълнение по отношение на офшорните облигации на фирмата, които са за общо почти 12 милиарда долара.