Конституционният съд на Франция призна за несъответстваща на Конституцията на страната приетата по-рано от парламента законова поправка т.нар. "Google tax". Тя задължаваше всички международни компании да плащат данъците върху тяхната реална печалба, получена от дейността им на територията на страната.

Според членовете на френския Конституционен съвет (съд) данъчните органи нямат право "да избират данъкоплатците, които трябва или не трябва да попадат в обхвата на данъка върху доходите", съобщава rns.online.

Франция може да вдигне данъците за международните корпорации

Франция може да вдигне данъците за международните корпорации

Плащали до 1 млрд. евро годишно по-малко

Предполагаше се, че благодарение на тази поправка, която трябваше да влезе в сила от 1 януари 2018 г., цялата печалба, която всяка корпорация, представена и извън пределите на Франция е получила в страната, подлежи на данъчно облагане. В случай, че данъчните органи установят отклоняване от плащане на данъка върху печалбата във Франция, то ставката за компанията може да се увеличи с 5% от съществуващите 33 процента.

Сега повечето международни компании, представени в страната, плащат данъците си в Ирландия, където ставката на данъка е 12,5%, а не 33%, както е във Франция. Така постъпват например Google, Apple, Facebook, Amazon, McDonald's, Airbnb, Starbucks.

По оценка на автора на поправката, депутатът Ян Галю, ежегодно френската държава в резултат на подобни практики на "данъчна оптимизация" не успява да събира между 500 милиона и 1 милиард евро.