Инвеститорите в италиански държавен дълг бързо пренебрегнаха повишения политически риск в европейската държава, като евтините оценки в сравнение с останалите страни направиха Рим привлекателен, пише Bloomberg.

Те оправдават купуването на дълг с подобряването на икономически растеж и скоро формираната голяма коалиция в Германия, което подобрява прогнозата за интеграция на еврозоната, според Rabobank International.

10-годишните облигации на Италия паднаха в понеделник след съобщения, че лидерът на партия "Лига" Матео Салвини ще започне разговори с "Движение пет звезди". Но все пак печалбите са по-ниски, отколкото преди изборите, провели се на четвърти март.

Спредът спрямо германските облигации се сви с два базисни пункта до 137. Следващият тест на инвеститорския апетите ще дойде в сряда, когато държавата трябва да проведе аукцион за около три милиарда евро десетгодишни облигации.

Най-лошият изход от политическата ситуация в Италия е по-малките партии да създадат самостоятелно правителство. В такъв случай спредът с Германия ще се увеличи до 260 базисни пункта, според Bloomberg.

За HSBC политическата несигурност на Ботуша не представлява риск за еврозоната.