Стойността на златото леко се понижава в сряда сутринта на фона на растящия оптимизъм по отношение регулиране на търговските спорове между САЩ и Китай. Той доведе до намаляване на интереса към по-надеждните активи.

Днес в началото на търговията цената на августовските фючърси за ценния метал на нюйоркската борса Comex се понижава с около 1 долар до1350,2 долара за тройунция.

Цената на юлските фючърси за среброто спадна до 14,99 долара за унция.

Явно инвеститорите са от казват от по-безопасното злато и отдават предпочитание на по-рисковите активи, свидетелстват данните за ръста на фондовите борси. Повод за тази динамика станаха коментарите на президента Тръмп по отношение търговските преговори с Китай. Той написа в Twitter, че ще проведе "разширена" среща с китайския лидер Си Дзинпин следващата седмица по време на срещата на Г 20 в Осака.

Освен това Тръмп заяви пред журналисти, че екипите на двете страни започват търговските преговори между Китай и САЩ в сряда. Американският президент добави , че гледа на перспективите на преговорите позитивно.

В началото на днешната търговия курсът на долара демонстрира слаба динамика по отношение на основните световни валути. Пазарите очакват по късно днес да станат ясни решенията от заседанието на Федералния резерв зя паричнокредитната политика.

Общата валута днес сутринта не се променя спрямо американската и се търгува на нивото от края на вчерашната сесия - 1,1191 долара за едно евро.

Курсът на долара към японската валута леко спада до 108,37 йени от нивото 108,44 йени за долар ден по-рано.

Участниците на пазара се въздържат от по-активни действия в очакване решенията на Фед. Анализаторите прогнозират, че регулаторът ще запази базовата ставка на сегашното й равнище в диапазона 2,25-2,5%, но смята че повечето ръководители на Фед ще се изкажат за нейното понижение през юли в светлината на влошаващата се ситуация в световната икономика.

Пазарът като цяло е отиграл възможността за понижаване на лихвите през юли и ако на сегашното заседание няма някакви сюрпризи, свързани със смекчаване на паричната политика, то не се очаква натиск върху долара, посочват анализатори.