Предизвикателната бюджетна ситуация в Италия и стагниращата икономика подчертават, че е все по-важно Рим да предприеме мерки, с които да си върне контрола над фискалната ситуация и да намали публичния дълг, пишат от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Докладът на базираната в Париж организация идва на фона на сериозни икономически затруднения за Италия. Икономиката така и не се възстанови до постигнатия преди кризата пик, а страната влезе отново в рецесия. ОИСР подчертава проблеми, свързани с бедността, заетостта и банките и отново призова за по-балансиран данъчен микс, като тежестта се прехвърли от труда върху имотите.

Групата смята още, че Рим трябва да приеме средносрочен фискален план, който бавно да покачва излишъка, което ще помогне за намаляването на огромния дълг на страната. ОИСР посочва, че Рим трябва да върне старите правила за пенсиониране.

Според доклада, икономиката на страната ще се свие с 0,2 процента тази година. Това ще покачи дълга до 133,8 процента от БВП при 132,1 процента през 2018 г.

Италия зарязва бюджетна строгост, подготвя нов план

Италия зарязва бюджетна строгост, подготвя нов план

Само няколко месеца след като се договори с ЕС