Увеличаването на данъците, предложено от Байдън, ще убие над 1 млн. работни места в САЩ и ще нанесе удар върху икономиката като цяло, сочи ново изследване, публикувано от National Association of Manufacturers (NAM) и проведено от Университета на Райс. Тя е най-голямото обединение на компании от производството в страната.

От друга страна, данъчните реформи на президента Тръмп от 2017 г., при които облагането беше понижено, са подействали като "ракетно гориво" на производството. Съответно при увеличаването на ставките "работниците в производството ще изгубят работата си, ще пропуснат растежа и увеличенията на заплатите", се посочва в документа.

Само през 2018 г. в резултат на понижаването на данъците са били създадени 263 хил. нови работни места в производството. Така тя се е превърнала в най-силната година откъм заетостта за последните над две десетилетия.

При повишаване на ставките, само в следващите две години ще изчезнат над 1 млн. работни места, а през следващите десет години средногодишните загуби на заетостта в производството ще са по 600 хил. души. В дългосрочен план реалните заплати в сектора ще паднат с 0,6%. Това е преди да се отчетат негативните ефекти от най-голямата инфлация в историята.

"След десетилетия на призоваване за данъчна система, която осигурява конкурентно равнище на облагането, производителите на Америка направихме това, което обещахме след понижаването на данъците през 2017 г.: увеличихме заплатите и бонусите, назначихме повече американски работници и инвестирахме в общностите", каза президентът и главен изпълнителен директор на NAM Джей Тимънс. "Ако обърнем курса, всички тези промени ще бъдат изложени на значителен риск."

Заетостта обаче няма да е единственият икономически показател, който ще понесе удар. Брутният вътрешен продукт на САЩ ще се свие със 117 млрд. долара, а инвестициите в оборудване и заводи ще спадне с още 80 млрд. долара само до 2023 г., изчисляват анализаторите.