Британският певец Дейвид Боуи, който почина в понеделник след продължителна битка с рака, е бил новатор не само в музиката, но и в бизнеса.

Терминът “Bowie Bond” (облигация „Боуи“) е въведен през 1997 г., когато музикантът събрал 55 млн. долара, след като обещал на инвеститорите печалба, генерирана от каталога му, съдържащ 25 албума, пише СNN.

Боуи продал правата си върху бъдещи възнаграждения, свързани с музика, записана преди 1990 г., на няколко инвеститори, които след това издали 10-годишни облигации.

Човекът зад термина е банкерът Дейвид Пулман, който тогава твърдял, че това е първият път, в който музикант продава права върху интелектуална собственост чрез облигация. Банкерът е споделял още, че е създавал подобни сделки и за други артисти, сред които Джеймс Браун, дуетът Ashford & Simpson и Марвин Гей. Концепцията дори родила роман.

Макар че споразумението може да е било изгодно за Дейвид Боуи, не изглежда да е донесло голямо успех за инвеститорите. Първоначално рейтинговата агенция Moody’s дала на “Bowie Bond” инвестиционен рейтинг, заявявайки, че облигацията била обект на нисък риск от неизпълнение.

След като услугите за онлайн споделяне на музика изцяло преобърнаха индустрията обаче, инвестициите се влошиха.