Европейските фондови пазари вървят към най-добрата си година от десетилетие, но инвеститорите не бива да изпадат в еуфория и да приемат това като ранен знак, че регионалната икономика отново е на път към сериозен ръст, съветват стратези.

Индексът Stoxx Europe 600, следящ представянето на водещите европейски компании, който включва и акциите на Обединеното кралство, се насочва към повишение от 23% през тази година, което би било най-доброто му представяне от 2009 г. насам. За същия период немският DAX отчита най-силната си година от шест години насам, след като се повиши с 26%.

Но не всички финансови анализатори са убедени, че добрите времена за пазарите в Европа ще продължат.

"За американските инвеститори, Европа се възстановява в момента, което е добре, така че те виждат краткосрочна възможност, но в по-дългосрочен план очакваме Европа да се възстанови само до умерен растеж", коментира Андреа Цисионе, ръководител на стратегията в TS Lombard, цитиран от изданието MarketWatch. Следователно инвеститорите трябва да бъдат гъвкави и готови да напуснат региона през следващата година, ако се появят признаци за провал на ръста, смята още Цисионе.

Една от причините, които експертът вижда за по-добро представяне на европейските пазари в краткосрочен план, е, че растежът на европейските компании през 2019 г. беше по-лош от този в САЩ, така че очакванията са ниски, а оценките - по-разумни.

Предпочитанието на Цисионе са към държави, чиито пазари не са толкова зависими от представянето на банките, като например Испания и Италия. анализаторът не очаква доходността от облигации да отбележи съществена промяна през следващата година и поради тази причини предлага по-скоро пазари като Германия.

Андрю Милиган, ръководител на звеното за глобална стратегия в Standard Life Investments, също заяви, че за следващата година неговата компания предпочита американските пред европейските акции.

Европа остава място за изключителен селективен избор, смята още Милиган. За да се промени това, трябва да видим компаниите от финансовия сектор да се представят по-добре, както и признаци, че Европейската централна банка и фискалната политика ще засилят икономическата активност и ще увеличат търсенето от развиващите се пазари.

"Ако станем свидетели на голям фискален стимул в Европа, който вероятно по-скоро ще се случи през 2021 година, отколкото през 2020 г., бихме помислили повече за европейския пазар. Същото би се случило и при по-големи стимули в Китай, подкрепящи косвено германската автомобилна индустрия", каза Милиган.

Що се отнася до имена на конкретни компании, Милиган предложи технически имена като - производителят на чипове ASML, Schneider Electric, които да се възползват от по-нататъшна автоматизация на производството. Експертът спомена и производителя на бира Heineken, който би бил добър залог за ръст на потребителското търсене на нововъзникващите пазари.

Поддържайки предпазливи възгледи за Европа, стратезите на J. P. Morgan призоваха клиентите си, по-рано този месец, да преминат в международни акции, включително в еврозоната, тъй като очакват спад за американските акции.

Те предложиха да се избягват вътрешно фокусираните акции и вместо това да се изберат чувствителните към долара, търговските тарифи, цените на петрола и търсенето на нововъзникващите пазари компании.

Не всички експерти и инвестиционни банки обаче са негативно настроени към европейските пазари. От щатската инвестиционна банка Morgan Stanley, дават пет причини, поради които европейските борсови индекси могат да се представят по-добре от щатските през следващата година:

1. Постижими прогнози за икономически растеж

Акциите са склонни да растат, когато очакванията за ръст на икономиката се надвишават. А в момента тези очаквания за Европа са много ниски и могат да бъдат лесно превишени, смятат още анализаторите на банката. Ръстът на заплатите се подобрява и дори инфлацията може да е "приятна изненада" през следващата година, което да засили позитивните настроения на пазарите.

2. Ревизиите на корпоративните печалби могат да се стабилизират

Въпреки че много европейски компании намалиха прогнозите за печалбата при резултатите от третото тримесечие, консенсусните очаквания вече бяха ревизирани надолу. А толкова занижени очаквания изглеждат доста "песимистичен залог" в среда на подобряващо се търговско напрежение между САЩ и Китай.

3. Износът би могъл да се подобри

По-слабото евро може да бъде двигател на растежа на износа на Европа. Ако възстановяването на Китай се задържи и тарифното напрежение със САЩ бъде преодоляно, то някои сектори в Европа могат да получат много сериозен тласък (като автомобилния например, който е структороопределящ за икономиката).

4. Вероятно е да има по-голям икономически стимул

Лихвите паднаха в Европа. И докато ЕЦБ продължава със своите стимули, даде ясно да се разбере, че за по-нататъшна ефективност на политиката й, ще са необходими фискални стимули. Възможността да видим подобни действия е голяма, в среда в която политиците се стремят да се справят с популистки проблеми.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции.