Финансовите специалисти съветват винаги да сте на пазара. Инвеститорите, които не са били на пазара, са изтървали много повече от тези, които са се опитвали да хващат пазарни върхове и дъна. За справка - погледнете последните 11 години на щатските пазари и най-дългото рали, което много експерти наричат "най-мразения щатски ръст". Мразен, защото много от обикновените американци го "изпуснаха".

И все пак - всяко правило си има изключение. А изключението може и да звучи така - стойте далеч от пазара, когато: индексите са близо до рекордни стойности; минали са повече от 10 години от последната рецесия; Фед признава, че икономиката не е достатъчно силна да издържи повишение на лихвите; перспективите за бъдеща пазарна доходност, на база на редица измерители, е ограничена; печалбите на щатските компании преминават към фаза на забавяне; политическата несигурност е по-голяма от всякога в светлината на неясен Brexit и търговска война между САЩ и Китай, която дори и да намери решение, вече е нанесла сериозни щети на световната икономика...

И сега, за да внеса повече песимизъм в цялата картинка, ще разгледам малко по-отблизо факторите, които не трябва да дават спокоен сън на всички инвеститори на международните пазари...

Фед и политиката на резерва, както и отрицателната лихвена крива

Започвам с най-значимия фактор, според мен, който би следвало да кара инвеститорите да бягат, като "дявол от тамян" от фондовите пазари. И тук няма правилен изход от ситуацията...

Пътят пред Фед - да задържа лихвите ниски още дълго време, което ще означава, че щатската икономика тотално е зациклила и можем да видим рецесия, а вторият - икономиката да прояви признаци на стабилизиране и Фед да поднови политиката си на увеличение на лихвите. И двата пътя обаче, не биха били добри за фондовите пазари.

Лошата новина е, че ако икономиката на САЩ не е чак в толкова лошо състояние, колкото от Фед се опасяват, то лихвите най-вероятно отново ще започнат да се повишават в края на годината, или най-малкото да се говори за тяхното увеличение. А това е нещо, което няма да се хареса на пазарните участници. Всички видяхме какво може да се случи, ако инвеститорите решат, че пътят на повишение на лихвите е твърде стръмен.

Всъщност промяната в политиката на Фед доведе до друго ужясяващо последствие - обръщане на лихвената крива, която би следвало да плаши инвеститорите в много по-голяма степен.

Лихвената крива, между 2 и 10-годишните облигации е ставала с отрицателен наклон всеки път преди рецесиите от 1981, 1991 г., 2000 г. и 2008 г. Тя предшества всички девет рецесии от 1955-та година насам, като времето на последващите кризи е било между шест месеца и две години.

Факторът Тръмп

Един от водещите фактори за фондовите пазари ще е противоречивия щатски президент Доналт Тръмп. От една страна е войната му с Китай, която е далеч от разрешаване, а от другата - обтегнатите му отношения с Европа и въобще с целия свят.

Ако търговската война не намери някаква форма на решение, или Тръмп продължи с тарифите на ключови стоки, като например европейските автомобилостроители, то целия свят може да е с проблем.

За момента САЩ и Китай са в 90-дневно примирие, дали обаче то ще бъде приключено по добър или лош начин, предстои да разберем и то съвсем скоро.

Ръстът на печалбите

Налице са сериозни съмнения относно ръста на печалбите на щатските компании. Според повечето пазарни експерти ръстът е намерил своя пик през изминалата година и можем да видим сериозното му забавяне през тази година. А това, може да е факторът, който не се взема достатъчно предвид от инвеститорите. А последните правят една често срещана грешка. Те приемат схващането, че исторически силният ръст на печалбата се превръща директно в "огледало за светло бъдеще". Напротив, според Ед Клисолд от Ned Davis Research, при толкова високи нива, пред печалбите е налице малко възможност за по-нататъшен ръст, докато свободното пространство за падане е далеч по-голямо.

Често катастрофите на фондовите пазари се случват до голяма степен именно заради залагане на един дългосрочен възходящ ръст за печалбите на компаниите.

"Когато ръстът на печалбите е много висок, той вече не може да се оценява и екстраполира, защото не е устойчив", казва Клисолд в специално интервю за финансовото издание Business Insider.

"По отношение на очакванията за приходите, когато процентът на компаниите биещи прогнозите е висок, се предполага, че това е нещо добро. Но всъщност, през последните шест години пазарът се справи по-добре, когато темпът на по-добро представяне от очакванията е по-нисък", коментира още експертът.

Четвъртото тримесечие на 2018 г. е отличен пример за това. Докато печалбите от S&P 500 нараснаха с 14%, широкият индекс завърши на отрицателна територия. За тази година средните очаквания на анализаторите са за повишение в печалбите от едва 7.9%.

Пазарната волатилност

Волатилността стана реалност на няколко пъти през изминалата година. Първо в началото, а по-късно и през октомври и декември. Твърде много зачести повишението на волатилността на пазарите, така че едва ли инвеститорите могат да си мислят, че ще се отърват от нея.

А до голяма степен пазарната волатилност или големите пазарни колебания, се предопределят от една основна причина - ниските обеми на щатските пазари.

По пътя надолу и по пътя нагоре общата тема, обединяваща драмата при щатските акции, през последните шест месеца е - ниската ликвидност, според стратезите на JPMorgan.

През четвъртото тримесечие измерването на дълбочината на пазара, основаващо се фючърсите на S&P 500, падна до по-малко от една трета от средната стойност, наблюдавана по време на други продажби през последното десетилетие.

За Марко Коланович, анализатор на JPMorgan, това е ключът към разбирането защо запасите акциите се повишиха толкова бързо, когато много купувачи насочиха инвестициите си към пазара.

Докато S&P 500 се е повишил с 20% от нивото си през декември, почти всяка категория инвеститори, проследени от JPMorgan - от физически лица до хедж фондове и компютърно управлявани системи, са показали слаба склонност да преследват ралито. Тяхната експозиция към акции се намират близо до най-ниския диапазон в исторически план.

Малките компании и IPO календара

Малките щатски компании и тяхното движение, често се приемат, като предвестници за това какво се очаква да се случва в бъдеще. Те се представят изпреварващо в периоди на икономически подем и изостават сериозно зад големите компании в периоди на трудности и несигурност.

През последните години новините свързани с малки компании и сектори от икономиката доминираха сериозно. От компании свързани с нови технологии свързани с биткойна, до горещи сектори, като например - този за канабиса.

Истината е, че ръстът на малките компании се забавя сериозно и може да сочи към едно твърде голямо "прегряване" на икономиката...

Настоящата година може да се оформи, като година за по-прецизен подбор на компании от страна на инвеститорите.

В поведенческите финанси има термин известен като "горещ IPO" пазар - период, в който се бележат исторически рекорд на фондов пазар и по време на него се включват волно и неволно компании, които провеждат първични публични компании.

Предвид на натоварения IPO календар за тази година, сред които някои от най-чаканите първични публични предлагания, като например това на Uber, може и да сме близо до върха...

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на акции на финансовите пазари.